15:39 / 04.06.2020.

Autor: I.D./Studio 4/IMS/HRT

Počeli su upisi u srednje škole - koje su novosti?

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Od ove godine učenik više neće trebati fizički ići u osnovnu školu da bi se prijavio, niti će trebati ići fizički nositi dokumente u srednju školu, već će to moći napraviti elektroničkim putem.
U ponedjeljak su počele prijave učenika u Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole. Ovogodišnje prijave i upisi se razlikuju od onih kakvi su bili proteklih godina.

- Ono što je novo u ovoj godini u odnosnu na prošlu godinu je to što smo morali pomaknuti rokove za 12 dana. To je točno onoliko dana koliko je razlika u završetku nastavne godine prošle godine i ove. Pošto je cijeli proces upisa već određen, strukturiran - nije bilo nikakvih mogućnosti da to skratimo, kazao je za  "Studio 4" pomoćnik ministrice u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Momir Karin.

- Mi smo se svi morali prilagoditi - naši nastavnici, učenici i roditelji pa tako i ravnatelji - na novi način rada, na rad na daljinu, na kombinirani način rada: i u školi i na daljinu. Tu smo ustvari osjetili blagodati digitalne tehnologije, ali vidjeli smo i koliko je naša škola uživo jako važna, rekla je predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec.

Do izražaja je došla materijalna nejednakost učenika

Učenici, dodaje Hitrec, koji su se vratili u svoje školske klupe kazali su joj da im je nedostajla nastava uživo.

Ove godine, kada je počela nastava na daljinu, posebno je do izražaja došla i materijalna ne jednakost među učenicima.

- Ta razlika u bogatstvu odnosno siromaštvu učenika nije toliko izražena dok je bila škola i dok se dosta učenja odvijalo u školi. Sada kada je to trebalo raditi kod kuće - nije bilo svejedno kakav netko ima mobitel, da li ima samo mobitel, da li ima tablet ili ima dva ili tri jako dobra računala, super brzi internet ili treba čekati roditelja da dođe doma pa da radi na internetu, kazala je Hitrec i dodala:

- Mi smo kao škola i ministarstvo pomagali u opremanju i s tabletom i s internetom, ali neki od mojih učenika su mi rekli da od srama nisu rekli da nemaju adekvatnu opremu ili da nemaju internet. Mislim da je to jedno pitanje koje je ustavno pitanje, a to je da je dostupnost jednakim uvijetima obrazovanja nešto o čemu moramo voditi računa sljedeće godine ako ćemo opet imati neke takve situacije.

Novosti kod upisa

- Od ove godine učenik više neće trebati fizički ići u osnovnu školu da bi se prijavio i uzeo prijavnicu, niti će trebati ići fizički nositi dokumente u srednju školu, već će to moći napraviti elektroničkim putem, rekao je Karin.

Način upisa će se tako osuvremeniti, i vjerojatno je da će vrijediti i ubuduće.

- Neće biti potrebe da učenici i roditelji na ljeto moraju dolaziti u škole. Jer mi moramo znati da u Hrvatskoj ne živimo svi u Zagrebu. Imate učenike koji s Lastova moraju ići brodom pet sati da bi došli do škole u Splitu da bi se mogli prijaviti ili da bi poslije mogli donijeti upisnicu. Dakle, ove godine smo apsolutno to osuvremenili i mislim da će to puno pomoći svim učenicima i roditeljima u upisnom procesu, kazao je Karin.

U nekim srednjim školama će biti prijemni ispiti.

- Vrlo je mali broj srednjih škola u kojima se odvijaju prijemni ispiti. Uglavnom je to u nekolicini gimnazija u cijeloj Hrvatskoj, ali naravno i u onim školama gdje se ocjenjuju umjetničke sposobnosti, rekla je Hitrec.

Što se tiče upisa, kazala je Hitrec, u javnoj raspravi su od 206 primjedbi - njih 202  bile da se skrate rokovi za koje "ipak mislimo da su neutemeljeno produženi".

- I to ne samo ove godine, nego i prijašnjih godina. Ali recimo ove godine ima nekih situacija koje ne razumijemo, a to je da se pet dana čeka nakon reagiranja učenika s teškoćama da se smanji upisna kvota. Dakle, rezultati postoje, pet dana se čeka da se ti rezultati upišu, četiri dana se čeka od kada se završi unos rezultata prijemnih ispita do roka za prigovor na rezultate, kazala je Hitrec.

Više doznajte u videozapisu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!