14:54 / 23.03.2021.

Autor: I.Z./HRT

Počelo cijepljenje alergičara u KBC-u Rijeka

default error photo

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka sve je spremno za cijepljenje pacijenata alergičara. Led je danas probio osobno dr. Leonardo Bressan, riječki liječnik obiteljske medicine i predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) za Primorsko-goransku županiju. Bressan je cijepljen jer je i sam alergičar, a primio je cjepivo Astra Zenece naglasivši da su njemu sva cjepiva ista jer ima potpuno povjerenje u procjene kolega.

- Ja sam s 11 godina doživio anafilaktički šok nakon prve primjene antibiotika pa sam se iz mjera predostrožnosti prijavio za cijepljenje u KBC-u. Kao obiteljski liječnik u KBC ću na cijepljenje uputiti samo one pacijente koji imaju u zdravstvenom kartonu zabilježenu težu alergijsku reakciju, a procjenjujem da je takvih 5 do 7 po ordinaciji, rekao je.

Iako su timovi za hitne intervencije uvijek prisutni na svim punktovima za cijepljenje, ovaj model koji je plod suradnje specijalista obiteljske medicine, Nastavnog zavoda i KBC-a Rijeka pruža dodatnu, najvišu razinu sigurnosti, skupinama bolesnika s posebnim rizikom od teške alergijske reakcije.

Procedura za cijepljenje alergičara započinje prijavom obiteljskog liječnika koji izdaje uputnicu za specijalistički pregled alergologa, nakon čijeg stručnog mišljenja s potvrdom indikacije pacijent prima poziv Povjerenstva za bolničke infekcije KBC-a Rijeka. Cijepljenje se provodi uz prisutnost kardiologa, anesteziologa ili specijalista hitne medicine u prostorima Dnevne bolnice Zavoda za kardiomiopatije, upalne i valvularne bolesti srca Klinike za bolesti srca i krvnih žila na Sušaku.


Ravnatelj KBC-a Rijeka, prof. dr. Alen Ružić ovom je prilikom istaknuo:

- Iako su djelatnici KBC-a Rijeka pod teretom COVID epidemije i u nastojanjima da nastave sve druge potrebne zdravstvene usluge iznimno opterećeni, jako nas veseli uvođenje ovog novog programa. On na najbolji način odražava izvrsnu suradnju s kolegama iz obiteljske medicine i s epidemiolozima, a sve u najboljem interesu naših bolesnika.

U KBC-u Rijeka napominju da bolesnici koji su alergični na hranu, okolišne alergene, kućne ljubimce, peroralne oblike lijekova, ubode kukaca i slično, kao i oni koji u obiteljskoj anamnezi imaju alergije NISU bolesnici s povećanim rizikom za alergijsku reakciju na cjepivo protiv COVID-a 19.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!