17:56 / 29.10.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Prvi pacijenti stigli po svoju dozu cjepiva protiv gripe

Počelo cijepljenje protiv gripe

Počelo cijepljenje protiv gripe

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U ambulantama liječnika obiteljske medicine u Koprivničko-križevačkoj županiji počelo je cijepljenje protiv gripe. Naručene su dovoljne količine cjepiva za sve pacijente za koje je ono besplatno. Cijepiti se mogu i svi ostali koji to žele, ali cjepivo moraju s receptom sami kupiti u ljekarnama.


U ordinaciju obiteljske liječnice Gordane Arambašić u Koprivnici po svoju dozu cjepiva protiv gripe došli su prvi pacijenti. Gospodin Marinko cijepi se protiv gripe već više od 20 godina i do sada se od nje nije razbolio. 

- Iz mog iskustva kažem da je sve u redu, a sad nek svatko bira kako misli da je najbolje, prepuštam nek svako za sebe odluči, a moja su iskustva pozitivna i sve je o.k., govori Marinko, pacijent.

I gospodin Leci ima dobro iskustvo s cjepivima protiv gripe. Dosad su bila učinkovita, cijepio se i protiv covida i uvjeren je da je cjepivo pravi put prema izlasku iz epidemije. 

- Ja bih pozvala sve ljude nek' dođu, nek' se cijepe, da se riješimo tog covida. Ako se budemo cijepili svi onda ćemo se valjda riješili tog zla, naglašava Leo, pacijent.

Za sve kategorije bolesnika za koje je cjepivo besplatno, naručene su dovoljne količine. 

-  Ove godine smo nabavili odmah cjepiva u dovoljnoj količini za sad 150 doza cjepiva za potrebe ordinacije i u principu su nam se pacijenti javljali sami. Oni već znaju da počinje s+cijepljenje protiv gripe. Javljali su nam se telefonski s obzirom na situaciju pa smo ih naručivali da se nisu gužve, govori Gordana Arambašić, dr. Med., specijalist obiteljske medicine.

U Koprivničko-križevačku županiju stiglo je pola od naručenih 13500 doza cjepiva, i ovih dana ono se raspodjeljuje u ordinacije liječnika obiteljske medicine. 

- Preporuka je da se može cijepiti istovremeno i protiv gripe i protiv COVID-a, primarno je sada cijepiti protiv covida, no ako je moguće može biti razmak 14 dana, ali nije greška ako se taj razmak smanji, naglašava dr.sc. Draženka Vadla, ravnateljica ZZJZ-a Koprivničko-križevačke županije.

Cijepljenje protiv COVID-a organizirano je u svim gradovima - Križevcima, Đurđevcu i Koprivnici - na posebnim punktovima, dok se protiv gripe može cijepiti samo kod svog liječnika. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!