07:08 / 27.12.2020.

Autor: HRT/Hina

Počelo cijepljenje protiv koronavirusa

Foto: Ruža Ištuk/HRT

Foto: Ruža Ištuk/HRT

Foto: - / HRT

Počelo je cijepljenje protiv koronavirusa. Prvo cijepljenje u Hrvatskoj bilo je na zagrebačkoj Trešnjevci, a u 10 sati prvu dozu primila je štićenica doma za starije osobe.
U Hrvatskoj je počelo cijepljenje protiv covida-19, a prva osoba koja je primila cjepivo je 81-godišnja Branka Aničić, štićenica Doma za starije osobe na zagrebačkoj Trešnjevki.

➡️ U Klinici "Dr. Fran Mihaljević" prva cijepljena specijalizantica
➡️ Beroš u KB-u Dubrava: Cjepivo - prekretnica u liječenju koronavirusa
➡️ Cjepiva stižu u sve županije diljem države 
➡️ Capak: Danas otvaramo novo poglavlje u borbi protiv koronavirusa 

Nakon cijepljenja gospođa Aničić rekla je kako je sretna što se prva cijepila, što je cjepivo brzo stiglo kako bi svi mogli krenuti u normalniji život.

- Presretni smo što je naš dom izabran i da sa prva, da konačno krenemo u neki normalniji život. Cjepivo je brzo došlo, brže nego što smo se nadali. Sad to trebamo svi prihvatiti, radi prijatelja, obitelji, nas samih, kazala je Branka Aničić. Dodaje da cijepljenje nije ni osjetila te je pozvala sve da se cijepe protiv koronavirusa kako bi se ponovno mogli družiti s prijateljima i obitelji.

Liječnik koji skrbi o štićenicima doma, i koji je obavio prvo cijepljenje Miro Hanžovečki rekao je kako će danas u domu biti cijepljeno 20 korisnika, a u idućih nekoliko dana ukupno 110 štićenika.

- Ponosan sam što smo omogućili da oni kojima je najpotrebnije dobiju cjepivo u pravom trenutku. Sretni smo što nam je to sredstvo na raspolaganju, kazao je Hanžovački.

U 11 zagrebačkih domova bit će cijepljeno u tri dana 1040 štićenika i 250 u pet privatnih domova.   

Cijepljenju je prisustvovao i premijer Andrej Plenković. Čestitao je gospođi Aničić i kazao  da je sretan što cjepivo ide najprije najranjivijim građanima  i zdravstvenim radnicima. Dodao je kako očekuje "da ćemo uskoro biti u prilici vratiti se u normalan život".

Govoreći o tome zašto se političari nisu prvi cijepili kazao je da je "politička odluka bila da cjepivo dobiju oni na prvoj crti obrane i oni koji rade s najranjivijim građanima".

- Bit će vremena za takvu vrstu cijepljenja, demonstracija koje bi trebale na određeni način potaknuti ljude da se cijepe. Ove doze su za one kojima cjepivo najviše treba. Uvjeren sam da će se kroz mjesece pred nama ogroman broj hrvatskih građana cijepiti, kazao je premijer i dodao kako misli da je svima dosta života koji nije uobičajen.

Cijepljenju su prisustvovali i ravnatelj Hrvatskog za javno zdravstvo Krunoslav Capak te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

U Hrvatsku jučer stiglo prvih 9750 doza cjepiva

Prvih 9750 doza cjepiva protiv koronavirusa tvrtke Pfizer-BioNTech stiglo je jučer u Hrvatsku. Zatim je počela priprema u vezi distribucije po županijama. 

Cjepivo će biti besplatno i građani će se cijepiti na dobrovoljnoj osnovi. Dosad je Hrvatska osigurala 5.905.000 doza cjepiva protiv bolesti COVID-19, a cilj je da se cijepi najmanje 70 posto građana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!