09:34 / 30.11.2020.

Autor: M.M./Hina

Počelo drive-in testiranje u splitskoj trajektnoj luci

Ilustracija (Marin Tironi/PIXSELL)

Ilustracija (Marin Tironi/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Na vanjskom vezu za kruzere u splitskoj trajektnoj luci od jutros je počelo drive-in testiranje na koronavirus.
Na vanjskom vezu za kruzere u splitskoj trajektnoj luci od jutros je počelo drive-in testiranje na koronavirus.

➡️
Koronavirus - najnovije informacije
➡️ U mreži Prvog o brzim testovima, kaznama za maske...
➡️ Čičin-Šain u Dnevniku HTV-a: Brojke će itekako rasti, ono najgore tek dolazi

Drive-in pult će raditi svakog dana od 7 do 13 sati.

Osim građana u automobilima, moći će se testirati i oni koji su do luke stigli pješice, a jedini uvjet je da su se uz uputnicu naručili online.

Na lokaciji su dva odvojena punkta - jedan za one koji su na testiranje stigli vozilom i drugi za one koji su došli kao pješaci.

Ravnateljica županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin rekla je da testiranje teče po planu, da je protočno i da nema gužvi.

- Važno je naglasiti da ne možemo primati ljude koji nisu naručeni ili oni koji su naručeni tek za dva ili tri dana. Oni bi se svi htjeli odmah  testirati, međutim imaju svoje termine upravo zato da bi bili odvojeni od različitih skupina pacijenata. Uz to, liječnik procjenjuje kada se netko treba ići testirati, to ne treba biti isti dan kada se razvije simptom bolesti jer nalaz može biti lažno negativan, rekla je dr. Karin.

Prednost pri testiranju koje se obavlja dan za dan imaju pacijenti koji su naručeni prije operacije, onkološki pacijenti koji dobivaju terapiju, osobe koje su uputili epidemiolozi, ali i pacijenti kojima je covid negativni test potreban za endoskopske zahvate. Svi ostali koji nisu hitni termin za testiranje dobivaju za dva, tri dana, ovisno o tome ima li slobodnih termina, a nalazi su za sve gotovi u roku od 24 sata.

Otvaranjem drive-in pulta u trajektnoj luci na Križinama više se neće obavljati testiranja, ali i dalje je moguće testirati se u županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo koji je građane otvoren svakog dana od 7 do 19 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!