20:57 / 10.01.2022.

Autor: Sunčica Findak/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Počelo drugo polugodište

Počelo drugo polugodište

Počelo drugo polugodište

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Pod strožim mjerama počelo je drugo polugodište. Maske su obvezne za učenike viših razreda, a za niže u zajedničkim školskim prostorijama. Učitelji moraju imati COVID potvrdu, a oni koji je nemaju, trebaju se testirati dva puta tjedno. Prema trenutačnim podacima, pozitivno je više od 4 tisuće učenika i gotovo tisuću školskih djelatnika. Posebno zahtjevno razdoblje je pred maturantima, a ravnatelji su u strahu od mogućih zamjena.

Ma neka su torbe teške, neka su pune knjiga i potrebnih i nepotrebnih - samo da se ide u školu.

- Mislim da bi bilo ljepše da nema tih maskica, iako se ja slažem sa epidemiološkim mjerama. Da mi netko postavi pitanje bi li radije da ima maski ili korone, ja bi radije da ima masaka, kaže Tomislav, učenik 2. razreda. 

A bit će ih očito još dugo, pandemija otežava školski život i maturantima. Žele si što manje nastave na daljinu, baš kao i mnogi nastavnici.

- Imala sam priliku pola razreda predavat u nastavi, a pola razreda spojit na meet i to je jako teško, jer ne znate hoćete li se posvetit učenicima kod kuće ili onima u razredu, rekla je Dejana Karađole Radojčić, prof. latinskog i talijanskog, Medicinska škola Šibenik.

Klara iz Vinkovaca ima plan kako ne bi završila na online nastavi.

- Nosit ću masku, pokušat ću držat distancu i što manje izlazit iz razreda da ne bi od nekog drugog pokupila.

Ali zato se opravdano za učenike putnike boji ravnatelj.

- U autobusima su stiješnjeni nemaju dovoljno prostora tako da postoji mogućnost zaraze, rekao je Mate Vukušić, ravnatelj Tehničke škole Ruđera Boškovića, Vinkovci.

Ravnatelj u Puli ima još jednu dvojbu. Za sada ima pet učitelja u samoizolaciji. Što ako ih bude više?

- Velik je problem da nađemo stručnu zamjenu, ali nažalost teško nam je naći i nestručnu zamjenu, kaže Predrag Dukić, ravnatelj OŠ Vidikovac, Pula.

A barem danas nikakvih dvojbi nego samo zadovoljstvo imali su u najstarijoj zagrebačkoj, a prvoj nakon potresa obnovljenoj osnovnoj školi - onoj Miroslava Krleže.

- Preostale su četiri osnovne i osam srednjih. Prva je Ivana Merza koja bi trebala biti otvorena koncem proljeća, rekao je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Zagreba.

A do kraja proljeća maturanti će već napisati probnu maturu, učenici osmih razreda nacionalne testove, a mi se nadamo da će do tada - to biti teme, a ne zbrajanje zaraženih učenika i prosvjetara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!