18:12 / 07.01.2020.

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/M.M./HRT

Počelo drugo polugodište, učenici se vratili u školske klupe

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zimski su praznici ove godine skraćeni jer počela je nadoknada nastave zbog nedavnog štrajka.
Većina učenika danas se vratila u školske klupe. Zimski su praznici ove godine skraćeni jer počela je nadoknada nastave zbog nedavnog štrajka.

U isto vrijeme nastavlja se reforma školstva, maturanti se naveliko pripremaju za državnu maturu, a resorna ministrica Blaženka Divjak najavila je da će biti objavljeni rezultati ispita državne mature po školama.

Doznajemo da nije izostalo mnogo učenika zbog skijaškog tjedna, tek negdje 2 posto. Više ih, kažu u školama, izostaje zbog sezonskih bolesti. 

U drugom polugodištu ima dosta zadaća - nadoknaditi gradivo, nastaviti reformu školstva, raditi i subotama, pripremati maturante. A upravo su oni u najvećoj panici.

- Pošto smo maturanti, a kraća nam je godina samo da se ne preleti gradivo. Nije mi problem dolaziti subotama, ali se bojim da se ne preleti gradivo, kaže maturantica Laura iz Osijeka.

Neće, uvjeravaju nas profesori. Čak štoviše podržavaju najavu ministrice da se objave rezultati državne mature po školama.

- Da se vidi što u kojoj školi tko može promijeniti, to neće biti na razini učenika, ali na razini škola će biti i profesori su to podržali i tražili, rekla je ministrica Divjak.

Započeta reforma se nastavlja, a je li ju štrajk omeo?

- Vidjet ćemo, jer tijekom ovog štrajka učitelji su ukazivali na nedostatke ove reforme i nadam se da je Ministarstvo osluhnulo i glas učitelja i da će to uvažiti, kaže Anita Poslon učiteljica hrvatskog jezika OŠ Granešina.

Zato je ministrica i krenula u treću turneju po školama kako bi se riješile sve dvojbe koje postoje i čula glas učitelja.

A na prvoj saborskoj sjednici na stolu će se naći oporbeni zahtjev za opozivom ministrice znanosti i obrazovanja.

- Mi prvi puta imamo situaciju da nas EU hvali za reformu obrazovanja, istaknuli su kao dobar primjer reforme, a mi imamo zahtjev za opoziv ministrice - jeftino politikantstvo, kaže ministrica Divjak i dodaje da očekuje priliku za susret i s izabranim predsjednikom Zoranom Milanovićem, kojem želi objasniti do kuda se stiglo s reformskim procesima.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!