Počelo obilježavanje 100. obljetnice Labinske republike

27.02.2021.

22:22

Autor: I.Z./HRT/Hina

default error photo

Paljenjem svjetlosnih instalacija na ključnim objektima rudarske i industrijske baštine u središtu grada, u Labinu je danas navečer počelo obilježavanje stote obljetnice Labinske republike.

Građani su ujedno prisustvovali 10-minutnom audiovizualnom showu na lokaciji spomenika Rudaru - borcu, u parku pored labinskog Autobusnog kolodvora, a tijekom večeri mogle su se razgledati i druge svjetleće i interaktivne atrakcije od kojih će većina svijetliti do 8. travnja, odnosno 37 dana koliko je i trajala Labinska republika.

Glavni događaj bit će u utorak, na Dan rudara, kad će se održati svečana sjednica Gradskog vijeća, komemoracija na Krvovoj placi te obilježiti završetak radova na obnovi Šohta - simbola rudarenja na Labinštini. 

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić istaknuo je još jednom važnost i značaj jubileja, podsjetivši na neupitno globalno povijesno značenje prvog organiziranog antifašističkog pokreta u Europi, čija se stota obljetnica obilježava ove godine, upravo kroz 37 dana, koliko je i trajao ustanak nezadovoljnih i potlačenih rudara.

- Građani Labina su posebno emotivno vezani uz svoje rudarsko naslijeđe i njeguju svoju tradiciju i slobodarski duh, a pijetet prema našim precima, nonićima kovarima i nonama koje su ih svakodnevno pratile na težak i mukotrpan rad u utrobi zemlje, odat ćemo tako da na najbolji način koji nam trenutna globalna situacija omogućuje, kažemo ono veliko i nikada dovoljno puta izrečeno - Hvala, uz naravno, uvijek u nama prisutno, rudarski - Sretno, rekao je gradonačelnik Glavičić.

Podsjetio je kako je Labinska Republika pripremana u tajnosti, a buknula je 2. ožujka1921., a naš tim, rekao je, u otežanim i nepredvidivim okolnostima, jednako tako, s istim žarom i strašću, priprema dostojno i dostojanstveno obilježavanje jubileja koji će "buknuti" u utorak, 2. ožujka 2021.

- Koliki je značaj ove obljetnice i izvan granica Labina i Labinštine, potvrđuje visoko pokroviteljstvo predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, koji će i osobno nazočiti otvorenju manifestacije i svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Labina, istaknuo je labinski gradonačelnik Glavičić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!