01:57 / 13.02.2022.

Autor: HRT/Hina

Počelo obilježavanje 150. obljetnice blagdana sv. Tripuna

150. obljetnice sv. Tripuna u Splitu

150. obljetnice sv. Tripuna u Splitu

Foto: Dnevnik / HTV

U Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu održana je svečana Akademija uoči 150. obljetnice proslave svetog Tripuna. Veliko slavlje u povodu blagdana kotorskog zaštitnika bit će sutra u Splitu kada će gradom prodefilirati Bokeljska mornarica, a na Peristilu će se točno u podne 'zabalat' kolo svetog Tripuna. 

Na svečanosti u ime predsjednika Vlade sudjelovao je i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji će u nedjelju biti i na misi u katedrali sv. Duje. Uoči svečane akademije rekao je kako je riječ o izuzetno važnom hrvatskom nacionalnom i kulturnom događaju. Podsjetio je kako je splitska bratovština bokeljske mornarice najstarija bratovština izvan Kotora, odnosno u Hrvatskoj, a nakon nje su se osnovale ostale u Dubrovniku, Zagrebu i Puli.

- Ona promiče hrvatsku tradiciju, ima svoj nacionalni kulturološki kod, tradicijsku odoru, jedno vrelo hrvatske kulture Boke Kotorske zaljeva hrvatskih svetaca. Bitno je da su kroz stoljeća sačuvali hrvatsku kulturnu baštinu, jezik, tradiciju, a to je ono što zbližava Hrvatsku s Bokom Kotorskom koja će uvijek ostati dio hrvatske kulture i baštine, kazao je ministar Grlić Radman.

Grlić Radman: Hrvatska u Crnoj Gori mora snažiti hrvatsku zajednicu

Nastavio je, da Hrvatska u Crnoj Gori mora snažiti hrvatsku zajednicu podsjetivši kako je u toj zemlji 6021 registrirani Hrvat, dok je u Hrvatskoj oko deset tisuća Bokelja. Smatra da Hrvatska treba pomoći kako bi Bokelji ostali na svojim ognjištima. Boka Kotorska je prekrasan kraj, drži ministar i dodaje da Hrvatska može djelovati kroz nastavni program i u školskoj djeci osnažiti sjećanje i znanje da Hrvati žive izvan Hrvatske.

Tripundanske svečanosti i Kolo svetog Tripuna tisućljetna su tradicija bokeljskih Hrvata koja se brojnim iseljavanjem prenijela i ustalila na tlu Hrvatske gdje je prva proslava svetog Tripuna zabilježena još 1873. godine u Splitu, rekao je novinarima predsjednik splitskog ogranka Hrvatske bratovštine bokeljske mornarice Luka Perković.

- Te svečanosti i kolo sv. Tripuna kao tradicija bokeljskih Hrvata u Hrvatskoj imaju svojstvo nematerijalnog dobra na Listi zaštićenih kulturnih dobara RH, napominje Perković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!