09:34 / 02.04.2018.

Autor: D.M./D.P./HRT/Hina

Počelo spajanje brodskog vodovoda na crpilište Sikirevci

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Normalizacija opskrbe pitkom vodom u Slavonskom Brodu očekuje se tek za dva tjedna. Incident istražuju policija i DORH.
Normalizacija opskrbe pitkom vodom u Slavonskom Brodu očekuje se tek za dva tjedna. Danas oko 8 sati počelo je spajanje brodskoga vodoopskrbnog sustava na crpilište Sikirevci. Sve prate ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković."Vodocrpilišta Sikirevci spojit će se na cijev za Slavonski Brod odakle ćemo namiriti potrebe za vodom Slavonskom Brodu i okolnim općinama. U roku od 15 dana riješit ćemo prije svega opskrbu pitkom vodom. U prvoj fazi možemo očekivati da će s vremena na vrijeme dolaziti do kratkotrajnih redukcija. U najdulje tri mjeseca u potpunosti će se riješiti opskrba Slavonskog Broda", rekao je ministar Tomislav Ćorić. "Na sjednici Upravnog vijeća Hrvatskih voda u srijedu doznačit će se sredstva za akcije koje predstoje, za nabavu dodatnih pumpi, aktivaciju zdenaca na području Sikirevaca kojima će se u potpunosti podmiriti potrebe Slavonskog Broda i okolnih općina", dodao je. Za to je potrebno dodatnih 5 milijuna kuna. Ćorić je naglasio da će onaj tko je odgovoran za ovu situaciju - kazneno odgovarati. O tijeku radova govorio je Zoran Đuroković.


Direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije Dražen Milinković rekao je da će se pripajanjem Slavonskog Broda na vodovod istočne Slavonije, odnosno vodocrpilište Sikirevci, smanjiti dotok vode stanovnicima Vukovarsko-srijemske županije, ali da to ne bi trebalo uzrokovati veće poteškoće u opskrbi osim povremenog pada tlaka vode u županjskoj Posavini. "Mi sada raspolažemo sa četiri zdenca koja daju blizu 350 litara u sekundi i vidljivo je da bi morali više od 150 litara u jednoj fazi osigurati prema Slavonskom Brodu čime bi se za istu količinu smanjio dotok vode prema Vukovarsko-srijemskoj županiji", kazao je Milinković.

Vojska je u gradu postavila cisterne, a građanima u opskrbi pitkom vodom pomažu i interventni policajci. Iz Ministarstva zdravstva tvrde kako je voda sigurna za pranje, a za građane nema opasnosti. Jedina voda za piće u Brodu do daljnjeg će biti ona iz cisterni i boca. Postavljeno je 13 cisterni, sve službe, uključujući Crveni križ, vojsku i policiju i dalje pomažu. Do sutra će cisterne s pitkom vodom biti postavljene ispred vrtića, a do početka nastave i ispred svih škola.

Vodocrpilište je onečišćeno, čekaju se rezultati analize koji bi mogli pokazati jesu li sumnje gradonačelnika Mirka Duspare da je krivac tvrtka Crodux, kojoj je prošli tjedan pri testiranju produktovoda na teren iscurio benzin, točne ili nisu. Incident istražuju policija i DORH.


Ćorić: Poduzete određene mjere sanacije, ali prioritet je da građani dobiju pitku vodu

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na vodocrpilištu u Sikirevcima novinarima je rekao da su na mjestu istjecanja naftnih derivata na zapadnom ulazu u Slavonski Brod poduzete određene mjere sanacije, ali da je prioritet bio spajanje Broda na sustav u Sikirevcima kako bi građani dobili pitku vodu. 
 
Na pitanje novinara o sanaciji terena na zapadnom ulazu u Slavonski Brod, gdje su tijekom tlačne probe na cijevima produktovoda iscurili naftni derivati , ministar je rekao da su, koliko ima informacija, temeljem nalaza inspekcije već poduzete određene mjere sanacije tog područja. "Dozvolite da posljednjih dana nismo bili toliko usredotočeni na to, koliko na problematiku spajanja vodovodnog sustava na Sikirevce kako bi građani Slavonskog Broda dobili čistu pitku vodu i normalno nastavili živjeti svoje živote", istaknuo je ministar Ćorić.

Na vlastitu inicijativu u Sikirevcima je danas bio i slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara, koji je na upit novinara ljutito reagirao ističući kako je neprimjereno da se o Slavonskom Brodu razgovara bez predstavnika grada. "Problem se ne rješava u cijelosti, to je igra HDZ-a. Šta je sa sanacijom? Trebala je započeti 28. ožujka, pa zagađenja ne bi bilo ili bi bilo u manjem obujmu. Sanacija se još uvijek ne radi. Kaže da nisu bili fokusirani na sanaciju. Nisu oni bili uopće fokusirani, dok ih ja nisam u petak sve uzbunio. Ne bi ovo ni radili i ne bi znali da je voda onečišćena", izjavio je Duspara.

Ustvrdio je da se slučaj pokušao zataškati. "Sva njihova nastojanja da se ovo zataška onemogućavaju nalazi koji pokazuju da smo imali čistu vodu (nalazi od 19. i 20. ožujka). O pokušaju zataškavanja govore i njihove tvrdnje da je istjecanje iz produktovoda moglo krenuti prije 15 godina", rekao je Duspara.

 
Hrvatska vojska i Crveni križ dostavljaju Brođanima pitku vodu

Hrvatski vojnici dostavili su na Uskrs 31.000 litara vode stanovnicima Slavonskog Broda te i danas s Crvenim križem opskrbljuju građane pitkom vodom. Oružane snage Republike Hrvatske su i danas angažirane u pomoći opskrbe stanovništva Slavonskog Broda pitkom vodom sa šest cisterni za pitku vodu kapaciteta do 20.000 litara, a na terenu je i 31 pripadnik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Tijekom jučerašnjeg dana stanovnicima je dostavljena 31.000 litara vode, a danas pripadnici Hrvatske vojske s djelatnicima Crvenog križa dostavljaju građanima Slavonskog Broda flaširanu vodu. Pripadnici Oružanih snaga RH, kao i cisterne s pitkom vodom, bit će i nadalje na raspolaganju lokalnom stanovništvu, sve dok se Slavonski Brod i okolica ne spoje na vodocrpilište u Sikirevcima, kako je najavljeno na sastanku Stožera civilne zaštite održanom u subotu, 31. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!