Počelo suđenje Baldasaru i ostalima, izjasnili se da nisu krivi

28.03.2023.

12:01

Autor: Hina/HRT

Ivo Baldasar (lijevo) bivši je gradonačelnik Splita

Ivo Baldasar (lijevo) bivši je gradonačelnik Splita

Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

Na splitskom Županijskom sudu u utorak je zbog malverzacija s gradskim novcem počelo suđenje bivšem SDP-ovom gradonačelniku Ivi Baldasaru i sedmorici njegovih suoptuženika među kojima je i njegov prethodnik Miroslav Buličić, a svi su se izjasnili da nisu krivi.

Svi optuženici su nakon čitanja optužnice rekli da shvaćaju što im se stavlja na teret, ali da se ne osjećaju krivima. Kazali su i da će odgovarati na postavljena pitanja te da će obranu iznijeti na kraju postupka.


U Uskokovoj optužnici se navodi da je Baldasar, od 8. srpnja 2014. do 28. ožujka 2017. kao gradonačelnik, zajedno sa Špirom Cokarićem, pročelnikom Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo, i Damirom Babićem, voditeljem Odsjeka za komunalne poslove, na traženje Jasne Parčine i voditelja hotela u vlasništvu njene tvrtke Josipa Čulića njihovu hotelu omogućio korištenje besplatnih ili povoljnijih parkirnih mjesta.


Tako su Baldasar, Cokarić i Babić hotelskoj tvrtki, na štetu Splita, pribavili 463.700 kuna. Baldasara se tereti da je Cokariću i Natali Ribičić, voditeljici pododsjeka za javne površine i pomorsko dobro te ujedno i predsjednici komisije za utvrđivanje uvjeta za postavljanje ugostiteljskih terasa, naložio da tvrtkama Stipe Mađora na tri godine daju u zakup površinu oko Turističke palače "s pravom prvenstva produljenja ugovora i davanja u podzakup, uz popust od 20 posto za jednokratnu uplatu te da se dopušta postavljanje šanka uz ugovor o zakupu poslovnog prostora na 25 godina".


Na opisani je način Baldasar omogućio Mađorovim tvrtkama pribavljanje nepripadne imovinske koristi za razliku između plaćene zakupnine s popustom i punog iznosa podzakupnine od najmanje 63 tisuće kuna te za neplaćanje naknade za postavljeni šank od 60 tisuća kuna. Time je Split tijekom trajanja sklopljenih ugovora godišnje ukupno oštećen za preko 123 tisuće kuna, stoji u optužnici.


Babić je optužen i da je, na traženje bivšeg gradonačelnika i dogradonačelnika Miroslava Buličića izdao nalog jednoj tvrtki da izvede radove postavljanja prometnog ogledala, asfaltiranja i iscrtavanja parkirališnog prostora ispred njegove obiteljske kuće iako je znao da će navedene radove neosnovano platiti Split.


Plaćanjem navedenih radova Babić je, na štetu Splita, Buličiću pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje 30 tisuća kuna. Optužnicu protiv osmorice Uskok je podigao još krajem srpnja 2019. godine, a potvrđena je 1. srpnja 2020.


Sljedeća rasprava zakazana je za 1. lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!