13:01 / 11.08.2020.

Autor: T.V./B.A./Hina/HRT

Počelo suđenje Filipu Zavadlavu: Nije se htio izjasniti o krivnji

Foto: Milan Šabić/PIXSELL

Foto: Milan Šabić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Svjedočili su majka i otac dvojice ubijenih te još jedan svjedok. Na suđenje došla i skupina koja Zavadlavu daje potporu.
Suđenje Filipu Zavadlavu (25), optuženom za teško trostruko ubojstvo počinjeno početkom ove godine u Varošu, započelo je jutros na Županijskom sudu u Splitu. Svjedočili su majka i otac dvojice ubijenih te još jedan svjedok. Na suđenje došla i skupina koja Zavadlavu daje potporu.

Potvrđena optužnica protiv Zavadlava za trostruko ubojstvo

Kako javlja javio naš novinar Dominik Strize, Zavadlav je dovezen pod jakim mjerama nadzora s lisicama na rukama i nogama te lancem oko pojasa. Jutros se nije htio izjasniti osjeća li se krivim. Kao svjedoci saslušani su majka ubijenog Marina Bobana i otac ubijenog Marina Ožića Paića, kao i još jedan svjedok događaja. Ispred suda i u sudnici okupila se i skupina koja Zavadlavu daje potporu.DORH traži najveću moguću kaznu od 50 godina zatvora

Mladi splitski pomorac optužen je da je ubio osobe za koje se sumnja da su iz krim miljea. Kako se poslije doznalo, maltretirali su mu brata ovisnika. Bila je to, smatra tužiteljstvo, bezobzirna osveta. Prije ubilačkog pohoda ilegalno je nabavio oružje, a pucnjavom je ugrozio i život građana. Prijeti mu 50 godina zatvora.

Otac jednog od ubijenih Vlado Ožić Paić rekao je u izjavi za novinare da je njegov sin ubijen greškom. U emotivnom svjedočenju Vlado Ožić Paić rekao je kako je njegov sin imao nekih problema s drogom. Ubijen je, kaže, s leđa, kao pas, i pogreškom - samo zato što je vozio motocikl koji je prije posjedovao Jerko Malvasija.

- Da, to je jedina istina. I to znam ja, to zna njegov ubojica, to zna ubojičin brat, to zna njegov odvjetnik, to zna policija, to zna kompletno hrvatsko pravosuđe, to znaju svi Marinovi prijatelji, cijela Torcida i pola grada. A iskreno se nadam da će saznati cijela Hrvatska kad se završi ovaj slučaj, rekao je Ožić Paić.Branitelj optuženoga odvjetnik Branko Šerić rekao je da očekuje najnormalnije suđenje.

- Koliko god se dogodilo nešto nenormalno, da tako kažem, što uostalom pokazuje i interes javnosti i vas medija što se predmeta tiče, ja očekujem najnormalnije suđenje, rekao je Šerić.Raspravu vodi sutkinja Višnja Strinić, a očekuje se kako će tijekom dokaznoga postupka, među ostalim, biti saslušana 23 svjedoka. Zavadlav će na suđenje dolaziti iz zatvora u Gospiću, gdje je završio nakon što je bio na promatranju u zagrebačkoj zatvorskoj bolnici te mu je utvrđen poremećaj ličnosti.

Šerić je jutros u izjavi za Hinu rekao kako glavna rasprava počinje čitanjem optužnice i izjašnjenjem o krivnji. Napomenuo je da će kao svjedoci, njih pet, biti saslušane obitelji žrtava i još dva svjedoka.

- Nadam se da su pozivi uredni i da će se rasprava održati, poručio je Šerić.

Na pitanje hoće li Zavadlava nakon rasprave vraćati u gospićki zatvor, s obzirom na to da je sljedeća rasprava u četvrtak, te je li to sve skupo za državu, odvjetnik je odgovorio da ništa nije skupo. Kad bi inače sudovi radili ažurno onda ne mora biti skupo, dodao je.

- Najgore je kada nešto ide sporo, onda je još skuplje. Dakle, ažurnost po cijenu da ga se vozi iz Gospića i cijena goriva u dva pravca nije nikakva cijena. Mislim da će tempo procesa biti brz i da će u četiri ili pet ročišta završiti dokazni postupak, kazao je Šerić.

Upitan, odgovorio je i da mu je teško reći u kakvom je stanju Zavadlav, jer mu je ponašanje nepredvidivo.

Suđenje se održava pod mjerama velikoga osiguranja, a od ranoga jutra je oko i unutar zgrade suda puno policije, uglavnom u civilu. Suđenje prati i nekoliko građana koji su prethodno Zavadlavu davali potporu.

Zavadlava se tereti da je 11. siječnja ove godine u Varošu s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25), koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motorima. Uz trostruko teško ubojstvo tereti ga se i za nedopušteno držanje oružja i za općeopasnu radnju. Za ta kaznena djela zakonodavac predviđa maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 50 godina.

Suđenje se nastavlja sutra saslušavanjem ostalih svjedoka.

Na nedavno održanom pripremnom ročištu, koje je bilo zatvoreno za javnost, Zavadlav je šutio.

Policiji se predao nekoliko sati nakon ubojstva, i to u kafiću nadomak zgrade policije. Prethodno je automatsku pušku odbacio u kontejner na cesti gdje je i pronađena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!