Počelo suđenje Kristini Ferko za pokušaj ubojstva antifrizom

06.10.2021.

15:36

Autor: M.Š./Hina/HRT

Kristina Ferko

Kristina Ferko

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Kristina Ferko (28) u srijedu je na karlovačkom Županijskom sudu rekla da se ne osjeća krivom za pokušaj teškog ubojstva Denisa Matijačića kojega je prošle godine prema optužnici otrovala antifrizom podmetnutim u piće.

U optužnici koju je na sudu pročitao tužitelj Mladen Krajačić stoji da je optužena za pokušaj teškog ubojstva koje se dogodilo 22. siječnja 2020. u mjestu Lović Prekriški kod Ozlja.

Kristina Ferko je najprije na benzinskoj postaji kupila antifriz, znajući da sadrži otrovni etilen-glikol te ga je stavila u bocu mineralne vode u kojoj je bio sok i tekućinu dala Matijačiću da popije.

Oštećenik je, kako piše u optužnici, to popio ne sumnjajući da se u piću nalazi otrovna supstanca, a tijekom noći mu je pozlilo te mu je život bio spašen samo zahvaljujući pravovremenom i intenzivnom liječenju.

Matijačić je u svom svjedočenju opisao susret i ispijanje pića u Loviću Prekriškom i rekao da mu je Ferko kazala da sve popije, jer da to piće opušta mišiće i mijenja pore. Kazao je da je na to nasjeo, sve popio i pješice otišao kući.

Požalio se da od tog događaja ima problema s pamćenjem, spavanjem te da ima i noćne more.

Naredno je ročište zakazano za 23. studeni, na koje je ponovno pozvan Denis Matijačić, da bi se pregledao njegov mobilni uređaj koji je kod policije, a u kojem navodno postoje njihovi međusobni SMS-ovi iz vremena kada je Matijačiću pozlilo.

Što si mi u Janu stavila?

O sadržaju sms poruka svjedočila je i njegova sestra Dijana Matijačić koja je rekla da je u jednoj od njih on pitao Kristinu: Što si mi u Janu stavila?. Također je rekla da je ona dala policiji mobitel u vrijeme kada joj je brat već bio u komatoznom stanju.

Sudska vještakinja kemijske struke Marina Nestić i sudskomedicinska vještakinja Vedrana Petrovečki potvrdile su navode iz optužnice, odnosno da metaboiliti potvrđuju vjerojatnost prisutnosti etilen-glikola te da bi pacijent bez intenzivnog liječenja sigurno umro.

Petrovečki je rekla su analize mikrobioloških pretraga i stanje pacijenta davale jasnu kliničku sliku otvovanja etilen glikolom, te je opisala tijek intenzivnog liječenja u bolnici u Karlovci i kasnije u Infektivoj klinici Fran Mihaljević u Zagrebu gdje su bile provedene hemodijalize i mehanička ventilacija, odnosno potpomognuto disanje.

Tri dana nije bio poznat uzrok takvom stanju pacijenta, rekla je Petrovečki, a tada se u uzorku krvi utvrdila prisutnost razgradnih produkata etilen glikola.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!