Primošten postavio pa uklanja montažnu platformu za sunčanje

06.03.2023.

17:16

Autor: A. Bralić, A. Škorić/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Montažna konstrukcija

Montažna konstrukcija

Foto: HTV / HRT

Kupalište ili sunčalište - što god bila montažna građevina postavljena u jednoj uvali pokraj Primoštena, morat će se ukloniti po nalogu građevinske inspekcije. Iako se u njezinom rješenju navodi da je investitor općina Primošten, u općini tvrde da za radove nije potrošen javni novac te smatraju da građevinska dozvola nije ni bila potrebna.


Niz luksuznih vila u uvali Hodomešćica. Podno njih - prostornim planom predviđena javna plaža.

- Investitor kad je započeo tu gradnju, odnosno, početak inicijative tražio je da mu se tu osigura ta plaža i mi smo na to pristali, rekao je Stipe Petrina, načelnik općine Primošten, za Regionalni dnevnik HTV-a.

Plaža je, zapravo, montažna platforma za sunčanje. Postavljena nezakonito, utvrdila je građevinska inspekcija.

- Naređuje se investitoru Općina Primošten uklanjanje sunčališta izvedenog u duljini oko 40 metara, koje se sastoji od dva podesta od drvenog kompozita, kao i uklanjanje staza i stubišta koje povezuje podeste, sve izgrađeno na pomorskom dobru bez građevinske dozvole, stoji u rješenju Državnog inspektorata. 

Investitori vlasnici luksuznih vila


Investitori su, zapravo, vlasnici luksuznih vila - njihovim su novcem plaćeni radovi, tvrde u općini. Oni su tek, u njihovo ime, odradili svu logistiku. I zatražili od županijskog odjela sve potrebne dozvole, ali ne i građevinsku.


- Priložili smo vam sve dokumente, to je vodio njihov arhitekt po ovlaštenju Općine Primošten, a i u odgovorima županijskog Zavoda za prostorno uređenje i za pomorstvo utvrđuje se da je to jednostavna građevina, kazao je Petrina. 


Koja ne podliježe obvezi izdavanja građevinske dozvole. No, inspekcija ne misli tako.


- Navedenim Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima nije određena građevina kakva je izgrađena na pomorskom dobru kod Primoštena, tipa sunčalište pa se na nju ne može primijeniti navedeni Pravilnik, navodi se u rješenju Državnog inspektorata. 


- Ako se ustanovi da je tu nešto protivno Zakonu o gradnji, pa to će se ukloniti pa će se pokušati ishodovati potrebna dokumentacija ako može, ako ne nikom ništa, istaknuo je Petrina. 


Kako doznajemo, uklanjanje montažne konstrukcije je počelo, a iz općine Primošten najavljuju kako će investitor ponovno pokrenuti proceduru i sada zatražiti i građevinsku dozvolu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!