10:58 / 13.02.2021.

Autor: HRT/Hina/Dnevnik u podne

Novi potresi na Banovini, završava se kontejnersko naselje

Useljavanje u kontejnersko naselje u Petrinji

Useljavanje u kontejnersko naselje u Petrinji

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Tlo na Banovini i dalje se trese. U seriji potresa jutros najjače su se osjetila dva, magnituda 3,7 i 3,3 prema Richteru. Stanovnici pogođenog područja tako su se i 47. dan od prvoga jakog potresa probudili u strahu i strepnji, okovani još jednim ledenim valom. U Petrinji se završava kontejnersko naselje u koje će se useliti obitelji čiji su domovi razrušeni i koje će u njima živjeti dok traje obnova.

Useljavaju se prvi stanari u kontejnerskom naselju na Sajmištu u Petrinji, a preuzima ga grad. Načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved rekao je da je riječ o naselju s 80 stambenih kontejnera. 

- Uz ovih 80 je još pet koji mogu služiti za servisne radnje poput blagovaonice, kuhinje ili praonice rublja. Ovdje u Petrinji završavamo ovaj prvi korak, a to je postavljanje kontejnera, rekao je Medved.

Veći broj budućih stanara neposredno nakon primopredaje naselja preuzeo je svoje kontejnere. Istodobno se nastavljaju radovi opremanja i kompletiranja kontejnerskog naselja ostalim nužnim sadržajima.

Kako je prilikom primopredaje naselja rekao ministar Medved, od ukupno 80 kontejnera, 23 su domaće proizvodnje, 56 donacija iz Turske, a jedan domaće proizvodnje, donacija Caritasa.

- Odmah je useljivo 23 kontejnera koji imaju sve priključke i gradonačelnik će ih prema listi prioriteta odmah dodijeliti sugrađanima. I turski su kontejneri spojeni na struju i vodu, a u idućih nekoliko dana ćemo sve opremiti ležajevima, ovisno o broju članova obitelji. Naš Stožer civilne zaštite, koji djeluje u Petrinji, uspješno je odradio ovaj posao, rekao je Medved.

Uz stambene kontejnere, postavljeno je još šest zajedničkih, koji mogu poslužiti kao blagovaonica, praonica rublja i za druge servisne potrebe.

- Napominjem da smo oko 1400 kontejnera pozicionirali na cijelom području zahvaćenom razornim potresom, a ova su naselja posebno važna u Petrinji, čime završavamo prvi korak postavljanja stambenih kontejnera. Grad će nastaviti dalje razvoj naselja drugim sadržajima uz našu potporu, dodao je.

Spomenuo je kako je s ovoga gradilišta odvezeno 9000 kubičnih metara zemlje, ugrađeno više od 10.000 kubika kamena, postavljeno je više od sedam kilometara cijevi, više od 4 kilometra kabela, a utrošeno je oko 10.000 radnih sati.


Uskoro izgradnja i kontejnerskog naselja u Glini

Ministar Medved najavio je izgradnju kontejnerskog naselja u Glini, za koje su već počele pripremne radnje, još će se dva naselja izgraditi u Petrinji i dva u Sisku, te jedno naselje u općini Majur. Naglasio je kako je zbrinjavanje ljudi, u vrijeme kada se podrhtavanje tla nastavlja, primarna zadaća Stožera, ali isto tako i početak sanacije objekata.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović zahvalio je na kontejnerskom naselju te podsjetio na teške sudbine mnogih sugrađana. Spomenuo je da je država vrlo brzo reagirala i dala sve od sebe kako bi pomogla ljudima.

- Iako smo ponekad bili različiti u metodama i prioritetima, postupno smo došli do cilja. Ipak, svi smo u fokus stavili čovjeka koji nam je na prvome mjestu. Od danas Sajmište dobiva nove stanare koji nikad nisu pomišljali da će živjeti u kontejnerima. To je jedan korak prema normalizaciji života i kasnijeg povratka u središte grada. Te ćemo ciljeve sigurno ostvariti. Petrinja je uvijek bila i ostala mali grad velikog srca, rekao je Dumbović.

Ministar Medved napomenuo je i kako će već ovih dana stradala naselja obići mobilni timovi stručnjaka, koji će u suradnji s gradovima i općinama detaljno pregledati i analizirati oštećene objekte.

Pri podnošenju zahtjeva za pokretanje postupka obnove, a radi pojednostavljenja procesa, dogovoreno je uspostavljanje mobilnih ureda za stručnu pomoć, koji će biti povezani s katastrom, gruntovnicom i drugim službenim bazama podataka, gdje će građani uz osobnu iskaznicu moći pokrenuti postupak obnove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!