19:35 / 09.10.2020.

Autor: M.N./P.F./HRT

Počeo kazneni postupak za slučaj "Janaf"

-

-

Foto: - / -

Odlukom suda kojom su odbijene žalbe okrivljenika na navedeno rješenje o provođenju istrage, potvrđena je osnovana sumnja u počinjenje kaznenih djela opisanih u rješenju o provođenju istrage.
Županijski sud u Zagrebu odbio je kao neutemeljene žalbe koje je troje okrivljenika u aferi "Janaf" podnijelo nakon što je USKOK donio rješenje o provođenju istrage protiv 11 okrivljenika pa je rješenje o istrazi postalo pravomoćno, izvijestio je USKOK.  

Odlukom suda kojom su odbijene žalbe okrivljenika na navedeno rješenje o provođenju istrage, potvrđena je osnovana sumnja u počinjenje kaznenih djela opisanih u rješenju o provođenju istrage.

➡️ Milanović: Dva moguća izvora curenja - sumnjam na DORH
➡️ Plenković: "Eksperti" se čude da DORH i policija postupaju po zakonu
➡️ Afera Janaf: Iz pritvora puštena i Mirjana Prodan

Rješenje o proširenju istrage protiv dvojice okrivljenika protekom zakonskog roka za podnošenje žalbe, koja nije podnesena, također je postalo pravomoćno. Prema Zakonu, time je počeo kazneni postupak.

Uskok je pokrenuo istragu protiv ukupno 14 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Uz glavne aktere te korupcijske afere, vlasnika tvrtke Elektrocentar Petek Kreše Peteka, direktora Janafa Dragana Kovačevića,  velikogoričkog gradonačelnika te saborskog zastupnika Dražena Barišića i gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića osumnjičeni su Tomislav Jelisavec, Katarina Gašparac, Zvonko Maras, Mirna Prodan, Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Iva Šuler, Ljubomir Perušić i Goran Puklin.

Nakon nadopune svojih iskaza u Uskoku, iz istražnog zatvora zatvora su pušteni Jelisavec, Prodan, Gašparac i Maras. Iz izvora bliskih istrazi doznaje se da je na priznanje krivnje spremno još četvero osumnjičenika iz afere Janaf.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!