Počeo studij medicine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu

27.09.2021.

15:48

Autor: P.F./Hina

Studij medicine na HKS-u

Studij medicine na HKS-u

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Nastava za prvi naraštaj studenata Medicinskoga fakulteta Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS) u akademskoj godini 2021./2022. počela je u Zagrebu, a kardinal Josip Bozanić tom je prigodom istaknuo kako se time otvara nova stranica budućnosti toga sveučilišta.

Svečanom akademskom činu nazočio je Veliki kancelar HKS nadbiskup i metropolit zagrebački, kardinal Josip Bozanić koji je u povodu početka integriranoga preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija medicine na HKS-u, rekao kako je svaki početak vrijedan pozornosti.

- Posebno se radujemo početcima koji otvaraju nove stranice budućnosti našega Sveučilišta. Njima se nadamo, za njih molimo, u njih ulažemo i radi njih se toliko puta žrtvujemo, rekao je te poručio kako pristupom majčinske ljubavi treba biti građen i ovaj studij.

Medicina se danas u kontekstu odnosa prema religijskim temama, može naći u opasnosti pokušaja da zamijeni religiju, rekao je Bozanić i dodao kako svako apsolutiziranje zdravlja bez suočavanja s istinom o stvorenosti čovjeka i o njegovoj usmjerenosti prema vječnosti može odvratiti pogled od onoga što koristi zdravstvenome napretku i zdravome društvu.

Naglasio je kako kršćanstvo svojim antropološkim postavkama i svjedočenjem otajstva ljubavi o trpljenju i uskrsnuću po Kristovu milosrđu, ništa ne oduzima odgoju, obrazovanju i znanosti, a svakako može pridonijeti promicanju kulture i civilizaciji ljubavi tako potrebne u suvremenim izazovima u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta.

Rektor HKS-a Željko Tanjić rekao je kako je svaki početak i čežnja, a čežnja za dobrotom i ljubavi pokreće svakoga od nas. Dodao je kako to pokreće i ovaj fakultet da bude rasadnikom dobrih liječnika, dobroh ljudi i dobrih stručnjaka.

Beroš: Početak studija medicine na HKS-u velik događaj

Ministar zdravstva Vili Beroš ocijenio je kako je početak studija medicine na HKS-u velik događaj te dodao kako je početak rada rezultat višegodišnjih nastojanja i dugoga puta mnogih koji su uložili svoje sposobnosti u pronalaženju adekvatnoga plana i program, koji je u razini najvrjednijih u svijetu.

Zajedno, temeljeći se na znanosti i struci možemo odgovoriti i na buduće izazove kao što je ova pandemija, rekao je dodavši kako je ova pandemija na neki način promijenila paradigmu našega funkcioniranja te naglasila važnost medicinske znanosti i istraživanja.

Naglasio je kako su tako brzo pronađena cjepiva koja su najučinkovitiji put izlasku iz krize.

Ivo Šušak, izaslanik ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, ocijenio je početak rada Medicinskoga fakulteta na HKS-u velikom vijesti za to sveučilište i cijeli hrvatski obrazovni sustav.

Studij nastoji u Hrvatsku uvesti inovativna iskustva suvremene medicinske izobrazbe na temelju humanističkih aspekata medicine te s na skrbi usredotočenoj na bolesnike i na društvenu odgovornost, naglasio je Šušak.

Dekan Medicinskoga fakulteta na HKS-u Dalibor Karlović istaknuo je kako studirati medicinu na Medicinskom fakultetu HKS-a znači studirati prema načelima najsuvremenijih medicinskih kurikula.

Napomenuo je kako se HKS zalaže za razvoj nadahnutog i inovativnog medicinskog obrazovanja usko povezanog s istraživanjem i kliničkom praksom. Cilj je takva pristupa podučiti studente vještinama znanstvenoga rada kako bi i sami mogli stvarati nova znanja, i to s dubokim etičkim osjećajem i odgovornosti, a koji će pridonositi stalnom poboljšanju zdravstvene zaštite i služenju zajednici, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!