08:06 / 22.01.2020.

Autor: T.D./B.V.M./HRT/Hina

Početak saborskog zasjedanja obilježen okršajem

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Većina od 11 prijavljenih klubova zastupnika u slobodnim govorima hrvatsko pravosuđe ocijenila je neučinkovitim, sporim ili korumpiranim.
Hrvatski sabor je počeo drugi tjedan ovogodišnjeg zasjedanja. Raspravit će ukupno deset zakona, od čega pola sutra. 

Prije rasprave o samim zakonima zastupnici su izrekli svoje mišljenje o temama koje drže najaktualnijim. Većina od 11 prijavljenih klubova zastupnika u slobodnim govorima hrvatsko pravosuđe ocijenila je neučinkovitim, sporim ili korumpiranim. Dok su neki zastupnici iznijeli osobne primjere, drugi su se dotaknuli slučaja RBA koja je pokušala unajmiti agenciju kako bi utjecala na Ustavni sud.

- Vidite te iste austrijske, talijanske banke su minornom dijelu odobravale takve kredite u svojim zemljama. Italija i Austrija, tamo država radi svoj posao. I središnje banke. Ovdje možeš raditi što hoćeš. Ovdje provode balkansko ili već koje bankarstvo, rekao je Ivan Lovrinović, saborski zastupnik Promijenimo Hrvatsku.

- Istovremeno sin jednog generala koji je snimljen s ministrom unutarnjih poslova nije osuđen na zatvorsku kaznu zbog posjedovanja 5 kilograma droge. već mu je kazna zamijenjena radom za opće dobro. Kako nakon toga itko iz ove Vlade može govoriti o borbi protiv kriminala, dilera, droge, istaknuo je Nikola Grmoja iz Kluba zastupnika Mosta NL.

- Pitajte koliko se ljudi iz USKOK-a i DORH-a zaposlilo u gradskom poglavarstvu grada Zagreba. Da vidite kako funkcioniraju stvari i da vidite kako gradonačelnik Bandić i na koji način kupuje javnim utjecajem i novcem de facto ovaj spori proces. On je isključivo gradonačelnik zbog toga što ga HDZ podržava, rekao je Gordan Maras, ispred Klub zastupnika SDP-a

- Potavljam pitanje gospodidnu Davoru Bernardiću, podržavate li govor mržnje gospodina Kreše Beljaka koji izjavljuje ako je Bleiburg zločin, onda je zločin i Oluja. Poistvojećivati Bleiburg i Oluju, mislim da ljudima koji to rade treba određena medicinska pomoć, rekao je Branko Hrg, Klub zastupnika HDS-HSLS-HDSSB.

Saborsko zasjedanje možete pratiti na našem portalu.

Raspravlja se o zakonima među kojima je Zakon o provedbi europskih uredbi iz područja platnog prometa te prijedlog izmjena Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, koji je već potaknuo javne polemike.

Početak saborskog zasjedanja obilježio je i verbalni okršaj između zastupnika Hrvoja Zekanovića (Hrvatski suverenisti) i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji je Zekanoviću kazao da se ponaša kao huligan, a on mu je poručio da tako naziva "svoje stranačke kolege, predsjednika i svoju obitelj".

Nakon slobodnog govora u kojem je govorio o tome može li se u politici funkcionirati bez ideologije, trendu koji je pristupan u Hrvatskoj ali i ostalim državama, Zekanović je prigovorio predsjedavajućem Jandrokoviću jer nije reagirao na dobacivanja Gordana Marasa (SDP) iz klupe za vrijeme njegova izlaganja.

Jandroković ga je na to podsjetio kako nije on šef Sabor da određuje pravila te je zatražio da sjedne dodijelivši mu dvije opomene.

- Održali ste tu moralno predavanje i onda se ponašate kao huligan. Dajte izvolite sjesti. Ne možete dobiti riječ, poručio je Jandroković Zekanoviću.

Zekanović se, međutim, pozvao na kršenje Poslovnika Sabora jer je Jandroković komentirao njegov govor te ga je uvrijedio nazvavši ga huliganom.

- Nazivajte tako svoje stranačke kolege, svog predsjednika i svoju obitelj, ali mene nemojte, kazao je Zekanović.

Jandroković je pojasnio da Maras dobacivanjem iz klupe nije omeo rad Sabora te da je, s druge strane, Zekanović vikao i upao mu u riječ. "A moju obitelj ne dirajte jer ne diram ni ja vašu. To ne činite, to neću dozvoljavati nikome ne samo kada je u pitanju moja obitelj, nego bilo čija obitelj. Budite tolerantni", odgovorio je Jandroković i odbio se ispričati Zekanoviću što je ovaj zatražio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!