17:42 / 26.08.2020.

Autor: Irena Košar/Dominique Bratović-Vela/Dnevnik/HRT

Početak školske godine drukčiji nego ikad, ključne riječi higijena i razmak

-

-

Foto: - / -

Prvi dan nastave za prvašiće ove godine - drukčiji nego ikad. Ključne riječi bit će higijena i razmak.
Približava se početak nastavne godine kakvu još nismo imali. Neće biti školskih zvona, a učitelji i profesori pripremaju se za provođenje epidemioloških mjera pod kojima će djeca krenuti u škole 7. rujna. I oni i roditelji morat će biti spremni na brojne izazove koje će donijeti nastava u doba pandemije.

Prvi dan nastave za prvašiće ove godine - drukčiji nego ikad. Ključne riječi bit će higijena i razmak.

Posebni je izazov organizacija produženog boravka bez miješanja učenika različitih razreda.

- Upravo to onemogućuje svima onima koji su se iz prethodnih godina, iz prošle godine javili da žele nastaviti ići u produženi boravak, da nastave koristiti ovu uslugu, rekla je Sanja Samac, ravnateljica OŠ "Vladimir Nazor", Virovitica.

- To je u ingerenciji osnivača, ako oni mogu organizirati da se grupe ne miješaju, onda će boravka biti, ako ne mogu, to je epidemiološka mjera, kaže ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

"Novo normalno" i u organizaciji prijevoza za učenike putnike, te za učenike u Zagrebu koji će krenuti u zamjenske škole.

- Oni će nositi maske, svi će sjediti, nema stajanja, a pratiti će ih dežurni nastavnici jer mi moramo voditi evidenciju svih tih učenika, rekao je Miroslav Keča, ravnatelj OŠ Ksavera Šandora Gjalskog, Zagreb.

- Broj autobusa ne znam koliko ćemo moći sad povećati, ali vjerojatno ćemo morati nastavu prilagoditi da za jedan dio učenika počinje možda u 8, za druge u 8.20, kaže Ivana Haić, predsjednica Stručnog vijeća osnovnih škola Bjelovarsko-bilogorske županije.

Kako bi se osigurao potreban razmak, u nekim školama, prenamjenjuju se zajednički prostori.

Preuzeli smo sve dobro od prijašnje postave ministarstva, radimo na detaljnijoj razradi mjera, poručuje ministar, a svima u sustavu bit će na raspolaganju telefonske linije u Ministarstvu za sva pitanja i nedoumice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!