20:26 / 25.05.2020.

Autor: Vicko Dragojević/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Početak spajanja Pelješkog mosta koncem ljeta

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dragojević je naglasio da gradnja kasni i zbog grčkih izvođača radova, koji grade dionicu ceste od mosta preko Pelješca. Njihova oprema "zapela" je u Albaniji.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je obišao gradilište Pelješkog mosta u Komarni i izjavio kako će zbog koronakrize gradnja kasniti dva do tri mjeseca. Dodao je kako se radi o strateški bitnoj investiciji koja poprima svoje obrise i jednom će zauvijek riješiti pitanje teritorijalne povezanosti Hrvatske.

- Spajanje juga - nije Pelješki most jedini

Premijer Andrej Plenković poručio je kako su predstavnici CRBC-a, kineske kompanije za izgradnju cesta i mostova, spremni uložiti dodatne napore, a i na političkoj se razini može tražiti da se stvari ubrzaju.

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, rekao je u ponedjeljak u Komarni kako ne očekuje veliko kašnjenje dovršetka Pelješkog mosta zbog koronavirusa, te da će najkasnije do kraja sljedeće godine biti gotovi s mostom i pristupnim cestama.

Na Pelješkom mostu je počelo postavljanje rasponske konstrukcije. Na samom gradilištu je oko 600 radnika te još 200-ak na pristupnim cestama. Sve za sad ide prema planu. Iz HC-a poručuju kako su spremni na sve scenarije. Ako do 31. srpnja 2021. ceste ne budu gotove, most će se svejedno spojiti s kopnom.

Oprema zapela u Albaniji

Reporter HRT-a Vicko Dragojević javlja kako zbog pandemije koronavirusa naši inženjeri ne mogu ići u Kinu pregledati čelične dijelove od kojih se radi konstrukcija mosta pa je to usporilo gradnju. Gradnja kasni i zbog grčkih izvođača radova, koji grade dionicu ceste od mosta preko Pelješca. Njihova oprema za gradnju i bušenje tunela "zapela" je u Albaniji.

Početak spajanja Pelješkog mosta trebao bi biti koncem ovog ljeta i tada bi najveći građevinski projekt u Hrvatskoj trebao dobiti svoje finalne obrise, poručio je HRT-ov reporter.Druga je isporuka u tijeku i radimo nove planove zato što je pandemija zbog koronavirusa imala utjecaj na projekte diljem svijeta, pa i na naš, ali radimo sve što je u našoj moći i potrudit ćemo se 200 posto da ta druga isporuka dođe do Hrvatske tijekom ove godine, kazao je predstavnik podružnice CRBC Lu Schwengei.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!