Grmoja: Iz središnjice HDZ-a šalju prijetnje građanima

04.12.2021.

07:34

Autor: T.V./HRT

 Saborski zastupnici Mosta održali konferenciju povodom početka prikupljanja potpisa protiv COVID potvrda

Saborski zastupnici Mosta održali konferenciju povodom početka prikupljanja potpisa protiv COVID potvrda

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Na više od tisuću lokacija počelo je prikupljanje potpisa za referendum koji je potaknuo Most. Dvije su referendumske inicijative - ustavna i zakonodavna, kako bi o epidemiološkim mjerama, umjesto Stožera civilne zaštite, odlučivao Sabor.

- U vrijeme kad nam se približavaju različite represivne mjere, mi zazivamo povratak demokracije. Da bismo osigurali zdravlje, ali i prava naših građana, vrijeme je da počnemo odlučivati demokratskim metodama, poručila je Marija Selak Raspudić, saborska zastupnica Mosta.

Potpisi će se prikupljati iduća dva tjedna, do 18. prosinca. Referendumom bi se tražilo da se u roku od 30 dana ukinu COVID potvrde koje su sada potrebne za ulazak u državne i javne institucije te da umjesto Stožera ovlast ima Sabor.

- Hrvatski narod ovim će referendumom pokazati da ima kičmu, da ima pravo sudjelovati u odlukama koje se tiču zdravlja i slobode svakog građanina u Hrvatskoj, poručio je zastupnik Marin Miletić.

Grmoja: Iz središnjice HDZ-a šalju prijetnje građanima

Nikola Grmoja pozvao je građane da, kako je rekao, ne nasjedaju na spinove i poruke iz središnjice HDZ-a, kojima se prijeti ljudima da će izgubiti posao ili drukčije nastradati ako potpišu za Mostov referednum.

- Ako se sada povučemo, oni neće stati i represija će još više jačati, istaknuo je.

Nino Raspudić kaže da u njihovim pitanjima stoji ono što oporba cijelo vrijeme traži - vraćanje odlučivanja u Sabor te je pozvao druge oporbene stranke, lijeve i desne, cijepljene i necijepljene, da im se pridruže na zadnjoj liniji obrane demokracije i ustavnopravnog poretka.

- Nitko nema alibija da to ne učini, osim nekih ideoloških, političkih predrasuda, poručio je. Ustvrdio je i da se na razne načine posvuda očituje "velika frustracija i bijes u narodu", te je ovo zadnji pokušaj da se to nezadovoljstvo kanalizira institucionalno referendumom. "Alternativa je ulica, nasilje i porast ekstremizma", istaknuo je.

Pitanja su sastavljali u suradnji s ustavnopravnim stručnjacima, a potpisi će se prikupljati na štandovima na javnim površinama, svuda gdje se ljudi okupljaju pa i u blizini crkava. Grmoja kaže da od župa nisu tražili nikakve dozvole jer je riječ o javnim površinama.

Alternativa COVID potvrdama - testiranje i poštovanje mjera

Na pitanje koja je alternativa COVID potvrdama, Selak Raspudić odgovara da je to testiranje osjetljivih skupina u svim institucijama i pridržavanje epidemioloških mjera. Za toliko testiranje, kaže, ima novca jer se ionako nabavlja previše cjepiva koje se poslije donira. Taj novac mogao bi se dijelom preusmjeriti na kupnju testova.

- Mi nismo protiv mjera, mi smo za mjere koje će biti dosljedne, epidemiološki utemeljene i nediskriminacijske, poručila je.

Novinare je zanimalo žale li mostovci zbog podrške prosvjedu protiv COVID potvrda nakon što je policija objavila da provodi kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog poticanja na terorizam, a neke od njih se dovodi u vezu s prosvjedom.

- Mi smo podržali građane koji su došli iskazati nezadovoljstvo, a ne bilo kakav terorizam. Mi smo zadnje osobe koje bi zagovarale nasilje ili bilo kakav terorizam, jer se na demokratski i legalan način borimo za prava i slobode građana, poručio je Grmoja ispred štanda na kojemu se prikupljaju potpisi za referendum.

Ministarstvo uprave još se nije oglasilo koliko potpisa treba prikupiti za raspisivanje referenduma, ali prije malo više od mjesec dana kada su suverenisti prikupljali potpise za referendum o uvođenju eura, rečeno je da za raspisivanje referenduma treba prikupiti 368.867 potpisa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!