Počinje 22. Zagreb Pride

16.05.2023.

12:22

Autor: Hina/HRT

Počinje Zagreb Pride/Ilustracija

Počinje Zagreb Pride/Ilustracija

Foto: Natasha Kramskaya / Shutterstock

U povodu Mjeseca LGBTIQ ponosa i ove godine održat će se Zagreb Pride i organizirati niz javnih, kulturnih i zabavnih događaja, a održat će se i premijera filma LGBT_SLO_1984, priopćeno je iz Zagreb Pridea.


- Mjesec ponosa počinje isticanjem zastava duginih boja, trans-zastava i boja naših zajednica i identiteta na glavne gradske trgove u povodu Međunarodnog dana protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije (IDAHOBIT) koji se diljem svijeta obilježava 17. svibnja, stoji u priopćenju Zagreb Pridea.

Dodaje da se zastavama 'zauzima i stvara prostorna sloboda te prostor u kojem bi svi trebali biti sigurni i slobodni od mržnje i nasilja'.

Dvije projekcije filmova


U okviru kulturnog programa održat će se i dvije filmske projekcije - premijera filma LGBT_SLO_1984 slovenskog redatelja Borisa Petkoviča te film Orlando, moja politička biografija redatelja Paula B. Precaida.

Film LGBT_SLO_1984 je prvi dokumentarni film koji na sustavan i sveobuhvatan način prikazuje povijest slovenskog LGBTIQ pokreta i začetke LGBTIQ aktivizma u bivšoj Jugoslaviji.

Projekcija će biti u ponedjeljak 22. svibnja u 19 sati, a nakon filma održat će se razgovor s redateljem Borisom Petkovičem, snimateljicom Leom Aymard te fotografkinjom i aktivistkinjom Jasnom Klančišar, najavljeno je.

Povorka ponos 10. lipnja


Fil Orlando temelji se na romanu Virginie Woolf Orlando: životopis u kojem 25 transrodnih i nebinarnih osoba različitih dobi utjelovljuje slavni Woolfin lik, istovremeno pričajući priče o vlastitim životima.

Dio programa posvećen je angažiranom okupljanju LGBTIQ zajednice, ali i zabavi - od karaoka pod geslom "Tko pjeva, strejt ne misli" do čitanja queer-tarota.

Organizatori najavljuju da će Mjesec ponosa završiti Povorkom ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i obitelji koja će se održati u subotu 10. lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!