17:53 / 03.11.2019.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS

Počinje cijepljenje protiv gripe - nabavljeno 360.000 doza cjepiva

Arhivska fotografija (foto: Dino Stanin/PIXSELL)

Arhivska fotografija (foto: Dino Stanin/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Ove godine prvi je put nabavljeno četverovalentno cjepivo koje jamči veću zaštitu od virusa. Građanima će na raspolaganju biti 360.000 doza cjepiva, što je gotovo 10% više nego lani.
Idućeg tjedna počinje cijepljenje protiv gripe. Ove godine prvi je put nabavljeno četverovalentno cjepivo koje jamči veću zaštitu od virusa. Građanima će na raspolaganju biti 360.000 doza cjepiva, što je gotovo 10% više nego lani. Podsjetimo, prošle je godine od posljedica gripe umrlo više od stotinu osoba.

Prvi put u distribuciji je četverovalentno cjepivo protiv gripe.

- Zbog povećanog sastava antigenskih skupina koje mogu izazvati zaštitu tim cjepivom povećava se statistički šansa da se učinkovitost poveća s obzirom na podudarnost virusa koji će cirkulirati u atmosferi, rekla je Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja iz HZJZ-a.

Cjepivo je besplatno za najrizičnije skupine - starije od 65 godina, kronične bolesnike, zdravstvene i domske djelatnike, djecu i trudnice.

- Najbitnije je da se cijepe pacijenti s malignim bolestima, međutim ne samo oni nego i njihovi ukućani zato što virus mogu donijeti pacijentu. Druga stvar su djeca, sve više djece imam u svojoj ambulanti, tako da preporučujem roditeljima da cijepe djecu, rekla je specijalistica obiteljske medicine Branislava Ćilić.

Prošle je godine od gripe oboljelo više od 60.000 ljudi i odnijela je 107 života. Prognoze za ovu zasad nisu alarmantne.U Dnevniku je o cijepljenju protiv gripe govorio doktor Rok Čivljak, pročelnik Zavoda za respiratorne infekcije u Klinici Dr. Fran Mihaljević. Na pitanje hoće li 360.000 doza cjepiva biti dovoljno za sve koji će se ove godine željeti cijepiti, odgovorio je da to nikako nije dovoljno, ali da je naručeno više doza nego lani te kako vjeruje da će se sve doze iskoristiti. Dodao je da moramo nadomjestiti pad procijepljenosti kućanstava u posljednjih 10 godina - nekada se naručivalo po 600.000, 700.000 doza cjepiva - opet smo u postupnom porastu naručivanja doza cjepiva i njihove potrošnje.

Čivljak kaže da gripa uglavnom nije opasna, no rizičnoj skupini preporučuje cijepljenje.

Arhivska fotografija (Goran Stanzl/PIXSELL

Arhivska fotografija (Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!