08:35 / 31.07.2019.

Autor: T.D./HRT/Hina

Počinje javna rasprava o izmjenama zagrebačkog GUP-a

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ponovljena javna rasprava o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba počinje 31. srpnja, a građani će u njoj moći sudjelovati pisanim putem i očitovati se samo o dijelovima GUP-a.
Počela je ponovljena javna rasprava o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba, a građani će u njoj moći sudjelovati pisanim putem i očitovati se samo o dijelovima GUP-a koji su izmijenjeni u odnosu na prijedlog iz 2017.

- Prosvjed "Neka visi GUP" 

Konačni prijedlog izmjena i dopuna GUP-a, za koji je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić početkom srpnja pokušao dobiti potporu zastupnika Gradske skupštine, naći će se na javnoj raspravi od 31. srpnja do 14. kolovoza.

- Recite mi jedan projekt u Zagrebu da netko nije bio protiv, da smo ga počeli realizirati, a da netko nije bio protiv. Nikad. Tako je to uvijek u životu. Tour Eiffel znate što je Tour Eiffel, ja sam europski đak, Eiffelova kula. Sedam dana su se Parižani držali za ruke i šator razapeli i spavali tamo na mjestu gdje je Tour Eiffel. Danas je ne simbol Pariza i Francuske nego Europe, rekao je gradonačelnik Milan Bandić

Izglasavanje izmjena GUP-a koje bi omogućile gradnju "zagrebačkog Manhatanna" zaustavilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja kada je odbilo dati suglasnost izmjenama jer nisu bile usklađene s Prostornim planom Grada Zagreba.

Donošenju takvih izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana usprotivili su se građani, civilne udruge, struka i oporba, uz tvrdnje da su naknadne promjene GUP-a u njega unesene nezakonito i nedemokratski.

Prošlog je tjedna Grad Zagreb objavio da će se ponovljena javna rasprava o prijedlogu izmjena i dopuna zagrebačkog GUP-a početi 31. srpnja, u kojoj javnost može podnijeti mišljenja, prijedloge i primjedbe u pisanom obliku na adresu zagrebačkog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

Građanima će biti omogućen i uvid u prijedlog GUP-ovih izmjena i dopuna u predvorju zgrade Gradske uprave radnim danom od 8 do 15.30, dok će se javno izlaganje o izmjenama GUP-a održati 8. kolovoza u 17 sati u prostorijama zagrebačke Gradske skupštine.

Dokumenti dostupni na uvid nalaze se i na službenim stranicama Grada Zagreba, kao i sve ostale informacije, poput formulara za podnošenje primjedbi, mišljenja i prijedloga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!