Počinje korizma - odrecite se cigareta!

26.02.2020.

16:26

Autor: Katarina Barač Perošević/HRT

default error photo
Pepelnica je i dan u kojem zdravstveni stručnjaci potiču građane da se odreknu pušenja jer su podaci o posljedicama te štetne navike - zabrinjavajući.
Čista je srijeda ili Pepelnica - početak korizme, koja je za katoličke vjernike posebno razdoblje u godini. Pepelnica je i dan u kojem zdravstveni stručnjaci potiču građane da se odreknu pušenja jer su podaci o posljedicama te štetne navike - zabrinjavajući.

Osječanin Antun bio je strastveni pušač. Pušio je i do četiri kutije cigareta dnevno.

- Jako mi je počelo smrditi, ormar i sve skupa gdje sam radio i tako. I onda jednostavno ruke i onda sam odlučio nakon puno, puno pokušaja i prestao sam pušiti,kaže.

Na to bi i ostale pušače trebala potaknuti akcija organizirana u sklopu obilježavanja Hrvatskog dana nepušenja. Jer pušenje ubija.

Svake godne su u Hrvatskoj otkrije preko tri tisuće osoba s rakom pluća i nažalost otprilike isti taj broj osoba koji umru od te bolesti. Na razini naše županije to je 200-tinjak osoba konkretno 2017. 221 osoba je obolila od ove bolesti, a 202 su umrle, ističe  dr. sc. Senka Samardžić, voditeljica Službe za javno zdravstvo, ZZJZ Osječko-baranjske županije.

Uz rak pluća, uzročnik je mnogih bolesti.

- To je karcinom dojke, a karcinom debelog crijeva, karcinom mokraćnih puteva i mokraćnog mjehura, a ne treba zaboraviti ni kardiovaskularne bolesti znači infarkt srca, moždani udar.

Akciji su se odazvali i oni koji su voljni ugasiti posljednju cigaretu.

Učenici osječke Medicinske škole, na prvi dan korizme, kada mnogi razmišljaju čega bi se odrekli, pokušali su pomoći sugrađanima pušačima.

- Djelimo letke i jabuke i na taj način pokušavamo motivirati osobe da prekinu pušiti, kaže Tea Gregić iz Medicinske škole u Osijeku.

Za početak i to je dovoljno u borbi za zdraviji život bez duhanskog dima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!