Počinje nova nastavna godina

20:35 / 02.09.2021.

Autor: Andrea Vatavuk/Dnevnik/IMS/HRT

Škola u doba pandemije

Škola u doba pandemije

Foto: Andrea Vatavuk / HRT

U ponedjeljak počinje nova nastavna godina, i to uz blaže epidemiološke mjere nego lani. Objavljene su i detaljne mjere i preporuke, i za organizaciju nastave i rada škola i vrtića, i za načine vrednovanja i ocjenjivanja učenika koji će se naći u samoizolaciji. 

Među ostalim, preporučuje se da učenici što više izlaze na otvoreno tijekom odmora, ali i za potrebe nastave. Novost je i da će nastavnici ispite morati najaviti dva tjedna, a ne mjesec dana prije kao do sada.

- Stručna praksa i vježbe, održavanje roditeljskih sastanaka uživo, seljenje učenika iz jednog razreda u drugi, tu se u prvom redu podrazumijeva rad u kabinetima i informatičkim radionicama, a zatim, dopušteno su i treninzi djece, odnosno učenika iz različitih skupina u raznim dvoranama, govori Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Blažim mjerama zadovoljni su i ravnatelji i učenici.

- Mislim da ćemo i lakše savladavati gradivo, više biti povezaniji i da se to sve polako vraća u normalu, istaknuo je.

- U odnosu na lani nam je dobro što nam se dopušta izmjena učionica, mi smo imali izmjenu za informatiku, ali nismo radili recimo izmjenu za kemiju i za biologiju, naglašava, govori Magda, učenica Gospodarske škole Varaždin.

Iako svma nastava počinje uživo, promijeni li se epidemiološka situacija, svaka škola, prebacit će se na neke od modele nastave na daljinu. Za najmlađe, bude li potrebe, i dalje će biti dostupna Škola na Trećem. Ostaje i protokol kretanja po hodnicima.

- Organizirali smo i školsku kuhinju, tako da je što manji broj djece u kuhinji, odmah se briše za njima, govori

 Iz strukovnih škola ističu - praktična nastava mora se održavati redovito.

- Nismo još od nijedne tvrtke dobili zamolbu da suspendiramo praktičnu nastavu, kao što je to recimo bilo u prosincu prošle godine, rekao je Darko Špoljar, ravnatelj Strukovne škole Đurđevac.

U nekim školama i ove godine će se skratiti trajanje školskog sata.

- Da, tražili smo skraćivanje sata na 40 minuta i zato imamo opravdan razlog jer će nam se miješati učenici iz naše škole i učenici iz Srednje škole Petrinja, isto tako, velik broj djelatnika će biti u istom prostoru, naglašava Ankica Kranjić Magdić, ravnateljica OŠ Mate Lovraka, Petrinja

Kad je učenik u samoizolaciji, njegov rad treba se vrednovati opisno i redovito. Svima se preporučuje prije svakog novog gradiva provjeriti dotad stečeno znanje učenika.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!