Počinje obnova Centra za ljevarstvo u Sisku

02.05.2022.

19:02

Autor: Hina/HRT

SIMET

SIMET

Foto: Nikola Čutuk / PIXSELL

Na Metalurškom fakultetu u Sisku, koji djeluje u sastavu Sveučilišta u Zagrebu, u ponedjeljak su potpisani više od 2,2 milijuna kuna vrijedni ugovori o stručnom nadzoru i hitnoj obnovi konstrukcije Centra za ljevarstvo - SIMET, koja je teško oštećena u potresu.

Naime, od 2020. godine na tom se fakultetu u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj provodi infrastrukturni projekt SIMET s krajnjim rokom do 31. srpnja 2023. Ukupne prihvatljive troškove od 44 milijuna kuna Europska unija financira sto posto.


Osnutkom Centra za ljevarstvo žele se ojačati kapaciteti za istraživanje, razvoj i inovacije (IRI) ulaganjem u istraživačku infrastrukturu te poboljšati kompetencije nastavnog osoblja i studenata i pozicionirati taj fakultet i metalurški sektor u prepoznavanju i aktiviranju njegova IRI potencijala.


Zadaća je Centra za ljevarstvo ciljano istraživanje u razvoju materijala i transferu tehnologija kad je riječ o partnerima iz realnog sektora, od ideje do gotovog proizvoda.


Zgrada tog centra dobila je nakon potresa crvenu naljepnicu pa su zbog toga zaustavljeni radovi na njezinoj adaptaciji. S mjerodavnim ministarstvom dogovorena su dodatna financijska sredstva za hitnu konstrukcijsku obnovu, a nastavak predviđenih infrastrukturnih radova projekta Centra za ljevarstvo SIMET bit će moguć tek nakon obnove.


Prema potpisanom ugovoru, vrijednom 2,2 milijuna kuna, radove će izvoditi tvrtka Gradnja iz Siska, a rok njihova završetka je četiri mjeseca. Stručni nadzor, vrijedan 36.750 kuna, provodit će tvrtka Trasa Adria iz Zagreba.


Do sada je u sklopu projekta ugovorena adaptacija prostorija vrijedna 7,5 milijuna kuna, opremanje namještajem vrijednim 1,9 milijuna, te nabava instrumenata i znanstveno-istraživačke opreme u vrijednosti 23,7 milijuna kuna s PDV-om.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!