Počela redukcija vode u Istri, prekršitelji će biti isključeni

18.07.2022.

07:48

Autor: HRT/D.M.

Počinje redukcjia vode u Istri, ilustracija

Počinje redukcjia vode u Istri, ilustracija

Foto: Dusko Marusic / PIXSELL

Počela je redukcija vode u Istri. Kiše nema na vidiku pa je u Istarskoj županiji donesena odluka o prvom stupnju redukcije. Kazna za prekršitelje je djelomično ili potpuno isključenje iz vodoopskrbnog sustava sve dok su na snazi propisane mjere redukcije. S poznate plaže u Puli javio se za Dnevnik u podne Marko Percan. 

Posljednji je put takva mjera uvedena prije deset godina, a tada je stanje bilo i malo bolje nego sada. Od danas se zatvaraju tuševi na plažama, ne smiju se prati ulice i zalijevati zelene površine, građani više neće smjeti prati automobile. Problem je što je ove godine vrhunac potrošnje vode, koji se inače dosegne potkraj srpnja ili početkom kolovoza, bio mnogo ranije, već potkraj lipnja. 

Ta je mjera donesena jer već neko vrijeme hidrološka situacija na području Istre nije povoljna, a znatnije se oborine ne očekuju idućih mjesec dana, kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac. Dodao je kako bi ova mjera trebala dati dovoljna da Istra "normalno odradi turističku sezonu" s obzirom na to da trenutačno na području Istre boravi više od 240 tisuća turista.

- Mjera će biti na snazi od opoziva odnosno do trenutka kada se steknu uvjeti povoljnih hidroloških prilika koji nažalost po prognozama meteorologa nisu na vidiku tako brzo, poručio je Kozlevac i pozvao sve građane Istre i turiste da štede pitku vodu u idućem periodu ne bi bili primorani donositi još restriktivnije mjere.

Prenosimo zaključak župana Borisa Miletića o uvođenju mjera redukcije korištenja pitke vode I. stupnja za vodoopskrbno područje Istarske županije.

Na temelju članka 93. stavka 2. Zakona o vodama („Narodne novine“ br. 66/19 i 84/21), članka 65. i 85. Statuta Istarske županije („Službene novine Istarske županije“ br. 10/09, 4/13, 16/16, 1/17, 2/17, 2/18, 30/18 – pročišćeni tekst, 10/20 i 6/21) i članka 3. stavka 2. Odluke o ograničenju korištenja voda za potrebe javne vodoopskrbe na vodoopskrbnom području Istarske županije („Službene novine Istarske županije“ br. 8/12), župan Istarske županije dana 15. srpnja 2022. godine, donosi

ZAKLJUČAK

o uvođenju mjera redukcije korištenja pitke vode I. stupnja za vodoopskrbno područje Istarske županije

1. Radi iznimno nepovoljnih hidroloških prilika i nepovoljne izdašnosti izvorišta voda koja su u sustavu vodoopskrbe Istarske županije te u cilju održivosti i stabilnosti vodoopskrbnog sustava uvodi se djelomična mjera REDUKCIJE PITKE VODE I. STUPNJA

2. Pravo korištenja pitke vode iz javnog vodoopskrbnog sustava imaju sve pravne i fizičke osobe po uvjetima iz ugovora sklopljenog s isporučiteljima vodnih usluga uz mjere zabrane korištenja vode iz javnog vodoopskrbnog sustava s time da se zabranjuje:

- zalijevanje javnih i privatnih zelenih površina i sportskih terena,
- upotreba tuševa na plažama,
- pranje osobnih automobila, teretnih vozila i vozila javnog prijevoza,
- pranje javnih površina, ulica i trgova, osim površina tržnica i ribarnica.

3. U cilju provedbe ovog Zaključka nalaže se:

a) isporučiteljima vodnih usluga u Istarskoj županiji uvođenje djelomične mjere redukcije vode I. stupnja u opsegu taksativno navedenom u točki II. ovog Zaključka za sve potrošače u Istarskoj županiji,
b) vodočuvarima i komunalnim redarima neposredan nadzor nad uočenim protupravnim postupanjem potrošača i izvješćivanje Državnog inspektorata,
c) Državnom inspektoratu inspekcijski nadzor za potrošače koji ne poštuju propisane djelomične mjere redukcije I. stupnja navedene u točki 2. ovog Zaključka uvesti djelomično ili potpuno isključenje iz vodoopskrbnog sustava sve dok su na snazi propisane mjere redukcije.

4. Ovaj Zaključak će župan Istarske županije opozvati čim se hidrološke prilike u Istarskoj županiji stabiliziraju.

5. Ovaj Zaključak stupa na snagu 18. srpnja 2022. godine u 00,00 sati, a objavit će se u Službenim novinama Istarske županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!