15:50 / 24.04.2020.

Autor: Melita Šare/IMS/I.Z./HRT

Počinje sezona požara

-

-

Foto: - / -

Damir Krstičević i svi u lancu prevencije i gašenja požara na sastanku u Zemuniku, ustvrdili su, kako su za požare spremni.
Sezona požara službeno počinje za 40-ak dana. No, ona je za vatrogasce već davno počela. Ove godine, imaju više gašenja požara u odnosu na lani, a letova kanadera i čak pedeset posto više.

No, resorni ministar Damir Krstičević i svi u lancu prevencije i gašenja požara na sastanku u Zemuniku, ustvrdili su, kako su za požare -spremni.

Najavili su i vježbu krajem ovoga mjeseca, koja će biti zadnja provjera za dugo, vruće i suho ljeto.

- Perspektive su teške , bit će velikih vrućina i suša, ali zajedno s ostalim sastavnicama domovinske sigurnosti potpuno ulazimo spremni, kazao je načelnik Glavnog stožera OS-a RH Robert Hranj.

Ni bura ni veliki požari gotovo više i nisu vijest. Sve je istisnula korona. No vatrogasci i dalje imaju pune ruke posla.  Čak i više u odnosu na lani.

- Otprilike 4270 požara na području RH, oko 2700 na području priobalja, govorimo samo o otvorenom požaru, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Od početka godine i letači, zbog požara, čak su oko 60 puta u zraku.

- Što je skoro 50 posto veći angažman u ovom dijelu sezone nego proteklih godina, naglasio je ministar Krstičević.

Mnogi se i dalje oglušuju na apel vatrogasaca da korov ne pale na otvorenom.

- I opterećuje se cjelokupni sustav kada se tako nepoželjnim paljenjem stvaraju neki požari koji su nepotrebni, mislim u ovom dijelu godine, dodao je zapovjednik Protupožarne eskadrile Tomislav Vacenovski.

A ljeto bi moglo biti vruće i sušno. Ipak, u sustavu gašenja i preventive od požara kažu da su spremni.

Iako oko njih lebdi i vatra i korona. I letači su preventivno zbog korone raspodijeljeni u dva tima. U kabini je razmak ipak manji od dva metra.

- Jedini problem gdje mi ne možemo poštivati mjere kad smo u kabini zrakoplova, istaknuo je Vacenovski.

Uz požare i potres u Zagrebu u kojem su bili nemjerljiva ispomoć, svakodnevno vatrogasci pomažu i Stožerima u epidemiji, ili prijevozom, ophodnjom, što god se traži.

Stoga prije nego li "kresnete" po suhoj travi, ne zaboravite da vatrogasce čeka ljeto, sezona požara i gašenje dviju stihija - pandemije i vatre.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!