Počelo suđenje liječnicama i medicinskoj sestri zbog smrti malog Gabrijela

22.05.2023.

Zadnja izmjena 19:30

Autor: Ivana Brailo Drnas/Dnevnik/HTV/HRT

Počelo suđenje za smrt dječaka

Počelo suđenje za smrt dječaka

Foto: Grgo Jelavic / Piksel

Četiri i pol godine nakon smrti dječaka Gabrijela Bebića - na Općinskom sudu u Dubrovniku počelo je suđenje zdravstvenim djelatnicama iz Metkovića. Optužnicom potvrđenom prije godinu dana, tri liječnice i medicinska sestra terete se za nesavjesno liječenje koje je dovelo do dječakove smrti.

Prvog dana ročišta, svoj su iskaz na sudu dali Gabrijelovi roditelji Ivana i Mišo. Suđenje je zatvoreno za javnost.

Podsjetimo, Gabrijel Bebić, devetogodišnji dječak iz Metkovića, preminuo je nakon što je samo nekoliko dana bolovao od streptokokne sepse. 

Mali Gabrijel je prvi put došao u Dom zdravlja Metković svojoj pedijatrici 7. prosinca 2018. Ona nije uočila nešto zbog čega bi bio potreban hitan postupak te mu je dala antibiotik. Dječaku je tijekom vikenda bilo lošije te su ga roditelji odveli u Hitnu službu Doma zdravlja Metković. Ondje su ga pregledali i vratili kući. Budući da se dječaku stanje pogoršavalo, s roditeljima je ponovno otišao na Hitnu. Ondje su im kazali da se sutra jave svom pedijatru.

U ponedjeljak je dječaka pregledala druga liječnica jer je njegova bila u suprotnoj smjeni. Ustanovila je da je Gabrijel hitan slučaj te da mu je ugrožen život. Dječak je zatim helikopterom odvezen u bolnicu u Split, ali je, nažalost, preminuo u noći na utorak od streptokoknog šoka.  

Optužnica podignuta u veljači 2021.


Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću je 11. veljače 2021., nakon provedene istrage, podignulo optužnicu protiv četiri hrvatske državljanke (1988., 1989., 1984. i 1972.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem iz članka 181., stavak 1. u svezi stavka 4. i stavka 8. Kaznenog zakona. (19. 2. 2021.)


- Rješenje je odmah postalo pravomoćno, budući su se sve stranke odrekle prava na žalbu te je sud nastavio sa postupanjem, rekao je Vlaho Bošković, glasnogovornik Općinskog suda u Dubrovniku. 

- Smatrao sam da bi ovdje čak štoviše trebala biti javnost uključena, samo radi toga da se ocijeni kako se, po meni, prilično neargumentirano optužuju pojedine osobe, komenitrao je Vinko Ljubičić, odvjetnik drugookrivljene liječnice. 

Prilično složen slučaj 

Slučaj je, prema riječima odvjetnika, poprilično složen, a suđenja nakon nekoliko godina u hrvatskom su pravosuđu, ističu, normalna pojava. 


- Nisam upoznat sa svim tijekom istrage, ali je riječ ipak o vrlo složenom predmetu, u kojem je bilo potrebno provesti niz ekspertiza, kazao je Dino Hadžiomerović, odvjetnik obitelji Bebić. 


- Po mom mišljenju se čekalo isto onoliko koliko se u svim drugim predmetima čeka. Nedavno sam sudjelovao u završavanju predmeta "bankomat", popularno kako se zove, nakon 14 godina, izjavio je Branko Šerić, odvjetnik trećeokrivljene medicinske sestre.

Više u prilogu Ivane Brailo Drnas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!