10:05 / 24.11.2019.

Autor: Ivana Šilović/S.M./HRT/Hina

Pod kontrolom požar u zgradi u Splitu

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Veliki požar buknuo je jutros u stanu zgrade u splitskom naselju Trstenik i proširio se na još jedan stan, a gasi ga 20-ak vatrogasaca, doznaje se u splitskoj policiji i vatrogasnoj postojbi.
Pri kraju je gašenje požara koji je buknuo jutros u stanu zgrade na splitskom Trsteniku,  stan je posve izgorio dok su tri stana nagorjela, a lakše su izlijeđena četvorica vatrogasaca i jedna stanarka, doznaje se u Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) Splita.

Požar je planuo jutros oko 9 sati u stanu na šestom katu u Papandopulovoj ulici 9 u splitskom nasselju Trsteniku. Na požarište su odmah upućeni vatrogasci, ekipa Hitne medicinske pomoći i policija.

Zapovjednik smjene splitske Javne vatrogasne postrojbe Tonči Mikuličić izjavio je novinarima na terenu kako im je prva dojava bila da je riječ o izdimljavanju, no kada su došli vatra je već probijala kroz balkon zapaljenog stana. Na terenu su osim vatrogasaca iz JVP Split bili i njihove kolege iz DVD-a Split, Žrnovnice i Vranjica sa 14 vozila i 39 vatrogasaca. 

- Ne mogu još reći što je točno gorjelo u tom stanu na šestom katu, u kojem je bila jako velika destrukcija i u kojem nismo nikoga zatekli, ali je unutra bilo dosta materijala neprimjerenog stambenom objektu. Imali smo vrlo naglo širenje požara, temperatura je bila toliko visoka da su se vatrogasne lampe topile. Od četiri naša lakše ozlijeđena vatrogasca jedan je zadržan u bolnici na Plućnom odjelu. Još se treba vidjeti što je s njim, kazao je Mikuličić.

- Osim izgorjelog stana na 6. katu nagorjela su i tri stana iznad - na sedmom, osmom i devetom katu zgrade, dodao je. Kazao je da rade na konačnom lokaliziranju i gašenju požara, te na zamjeni ljudstva napomenuvši kako im je dosta opreme oštećeno.

Mikuličić je potvrdio da su vatrogasci i ovoga puta imali jako puno problema kako prići zgradi koja je bila u plamenu, jer su pristupni putevi loši ili nikakvi. Napomenuo je da bi im bilo lakše raditi da su mogli bliže pristupiti zgradi, a ne provlačiti cijev 70-tak metara.

Na pitanje gdje je bio centar požara, zapovjednik Mikuličić je rekao kako je prema prvim informacijama u razgovoru sa svojim ljudima na terenu doznao da su taj požar doživjeli kao 'zapaljenje cijelog prostora', jer su u stanu bili plinovi koji su se protpaljivali, pa je vatrom zahvaćen cijeli stan.

Ozlijeđeni vatrogasci, prema dosadašnjim informacijama, nagutali su se dima, dok je jedna stanarka ozlijeđena jer joj je na glavu pao neki predmet i pružena joj je liječnička pomoć.

Kako se doznaje na terenu, centar požara bio je na šestom katu, u stanu muškarca koji je tu živio sam, i koji je, prema navodima susjeda, u stanu odlagao razni prikupljeni otpad. Stanari kažu da su već upozoravali na vlasnika stana gdje se dogodio požar. 

Najviše je primjedbi bilo jutros prilikom dolaska vatrogasaca, jer se zbog nepropisno parkiranih vozila oni nisu mogli približiti zgradi. Nakon što je "pauk služba" odradila svoj posao, vatrogasci su mogli pristupiti gašenju požara.

Na facebooku "Vatrogasci - Oni su naši heroji" objavljena je fotografija strašnog požara dvaju stanova u Splitu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!