Uhićene 22 osobe zbog krijumčarenja duhana

15:57 / 21.12.2021.

Autor: HRT/Hina

Velika zapljena duhana u Puli

Velika zapljena duhana u Puli

Foto: HTV / HRT

Uskok je pokrenuo istragu protiv 25 osoba tereteći ih da su na ilegalnom tržištu nabavljali i preprodavali veće količina duhana, čime su oštetili državni proračun za višemilijunski iznos. Uhićene su 22 osobe. 

Temeljem kaznene prijave istarske policije, Uskok je protiv 25 hrvatskih državljana istragu pokrenuo zbog sumnje na nedopuštenu trgovinu u sastavu zločinačkog udruženja.

Sudionike tog nedjela okupio je na području Zagreba, Bjelovara, Rijeke, Poreča, Pule i drugih mjesta u Hrvatskoj prvookrivljeni koji je s petookrivljenim dogovarao kontinuiranu nabavu većih količina sitno rezanog duhana, ali i angažirao vozače za njegov prijevoz.

Istarska policija uz pomoć drugih policijskih uprava otkrila je četiri zločinačka udruženja za koja sumnja da su nedopušteno trgovala s više od 8,5 tona duhana. Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je 25 osoba, a uhićene su 22.

Sumnja se da su državni proračun oštetili za gotovo 6 milijuna kuna i da su stekli protupravnu imovinsku korist veću od 1,3 milijuna kuna.

U sklopu iste istrage još trojicu osumnjičenika tereti se da su organizirali nabavu i preprodaju duhana. 

Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv 14 okrivljenika.

Četiri zločinačke organizacije

- Ono što se na početku činilo kao nezakonito trgovanje duhanom samo na lokalnoj razini, na kraju je izraslo u veliku policijsku akciju, pokrenuta je istraga protiv 25 osoba za koje se sumnja da su bile udružene u četiri zločinačke organizacije. Iza svega se krije 46-godišnjak koji je angažirao 35-godišnjeg muškarca da mu pronalazi sitno rezani duhan, zatim su vozači to dovozili na područje Rijeke i Istre gdje su to prodavali za od 130 do 250 kuna po kilogramu. Policija je sve pratila od travnja ove godine pa sve do jučer. Uhićeni su privedeni u pritvorsku jedinicu PU primorsko-goranske te im slijedi kaznena prijava za zločinačko udruživanje i nezakonito trgovanje, izvijestila je u središnjem Dnevniku naša reporterka Klara Dujmović

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!