07:22 / 28.09.2020.

Autor: S.M./HRT

Podaci županijskih stožera

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Županijski stožeri civilne zaštite objavljuju najnovije podatke
U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježano 48 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj aktivnih slučajeva ukupno iznosi 1180. Na bolničkom liječenju je 291 pacijent, a na respiratoru njih 24.

➡️ Koronavirus - epidemija iz minute u minutu 
➡️ U Zagrebu 20 novozaraženih

Županijski stožeri civilne zaštite objavljuju najnovije podatke:

Osječko-baranjska županija

U zadnja 24 sata na području Osječko-baranjske županije zabilježeno je šest  osoba koje su pozitivne na koronavirus. Tri novozaražene osobe su iz Đakova te po jedna iz Valpova, Strizivojne i Čepina.

Na liječenju u KBC-u Osijek nalaze se 23 pacijenta, od kojih su četiri na respiratoru. Od 23 hospitalizirane osobe, 14 ih je iz Osječko-baranjske županije, dok su ostale iz ostalih četiriju slavonskih županija (po tri s područja Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravske, dvije osobe s područja Požeško-slavonske i jedna iz Brodsko-posavske županije).

Epidemiolozi su jučer samoizolaciju odredili za 27 novih kontakata oboljelih osoba pa se trenutačno na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalaze 652 osobe.

Brodsko-posavska županija

Šest novopozitivnih osoba na koronavirus evidentirano je u Brodsko-posavskoj županiji. Radi se o tri osobe Slavonskom Brodu, dvije su iz općine Brodski Stupnik i jedna iz općina Rešetari. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 630. Broj aktivnih slučajeva je 34. Hospitalizirano je devet osoba, odnosno jedna više nego dan ranije. Pod mjerom samoizolacije trenutačno je 468 osoba, što je za 36 osoba manje nego prethodni dan.

Ličko-senjska županija

U Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata pet je novozaraženih koronavirusom. Četiri su s područja Gospića i bliski su kontakti oboljelih osoba, a jedan novozaraženi je s područja općine Brinje. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 214 osoba.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 128 obrađenih testova danas je osam novooboljelih osoba pozitivno na COVID-19. Pet je osoba iz Splita te po jedna iz Sinja, Kaštela i Dugog Rata.

Od osam novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije tri su kontakti prethodno oboljelih osoba, dok se ostale epidemiološki obrađuju. U samoizolaciji je ukupno 990 ljudi. Na bolničkom liječenju u KBC-u Split nalazi se 36 pozitivnih osoba, a pet ih je na respiratoru.

Zagrebačka županija

Novih osam slučajeva koronavirusa zabilježeno je u protekla 24 sata u Zagrebačkoj županiji. Zbog nastavnika pozitivnog na koronavirus određena je mjera samoizolacije razredu u osnovnoj školi u Dugom Selu, izvijestio je županijski Zavod za javno zdravstvo.

Od osam novih slučajeva jedan se odnosi na Zaprešić, po tri na Veliku Goricu i Dugo Selo te jedan na općinu Rugvica. Četiri novooboljele osobe kontakti su prethodno oboljelih, a za četiri slučaja epidemiološka anamneza nije jasna.

Na području ove županije od početka epidemije do danas evidentirano je 779 osoba kojima je potvrđen koronavirus, izliječeno ih je 527, a 16 ih je preminulo. Trenutačno su aktivna 236 slučaja.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji šest je novopozitivnih na koronavirus. Radi se o četiri pozitivne osobe iz Vinkovaca te po jedna iz Vukovara i iz Drenovaca. Jedna osoba je preminula.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 811, od kojih je 711 osoba izliječeno, a ukupno je 17 preminulih osoba. Trenutačno je u županiji osam osoba hospitalizirano zbog bolesti Covid-19, izvijestio je županijski stožer civilne zaštite.

Zadarska županija

U posljednja 24 sata u Zadarskoj je županiji šest novih slučajeva zaraze koronavirusom i svi su kontakti ranije oboljelih osoba, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite.

Među novozaraženima su tri žene i tri muškarca, i to po dvoje s područja općina Preko i Sveti Filip i Jakov te po jedna osoba iz Zadra i Posedarja. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 88 uzoraka, aktivni nadzor provodi se nad 229 osoba, a istekao je za njih 7419. Na Covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano  je 18 pacijenata, a ukupno je u Zadarskoj županiji 146 aktivnih slučajeva.

Šibensko-kninska županija

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije nema novih slučajeva oboljenja od Covid-19 infekcije. Trenutačno je osam aktivnih slučajeva oboljenja. Četiri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 72 osobe. U posljednja 24 sata uzorkovano je 11 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Izliječene su po dvije osobe iz Dubrovnika i iz Konavala. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 16 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega su na respiratoru dvije. 

Od početka epidemije analizirana su 13.983 uzorka. U samoizolaciji je 329 osoba.

Šibensko-kninska županija

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije nema novih slučajeva oboljenja od Covid-19 infekcije. Trenutačno je osam aktivnih slučajeva oboljenja. Četiri osobe liječe se na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno su 72 osobe.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata jedan je novozaraženi koronavirusom, a u riječkoj bolnici su 24 osobe oboljele od Covida 19, od kojih je 13 korisnika Doma za starije osobe u Delnicama. 

Na Klinici za infektivne bolesti je 20 bolesnika, a u centralnom respiratornom centru su četiri bolesnika - dva na respiratoru, a dva na intenzivnoj skrbi. Zbog moguće potrebe za većim brojem postelja, osiguran je prostor na još dva bolnička odjela.

Korisnici Doma u Delnicama u riječku bolnicu su preventivno smješteni, svi su u stabilnom stanju, od blage kliničke slike do nešto složenije. U delničkom Domu se od početka zaraze radi trijaža, oni kod kojih nije utvrđen koronavirus smješteni su u poseban dio doma. Jedna osoba, pozitivna na koronavirus, je umrla, ali je utvrđeno da je umrla u dubokoj starosti, povezano s za dijagnozama koje je imala.

U jednom riječkom domu za starije osobe potvrđena je zaraza koronavirusom jedne osobe, a riječ je o osobi koje je ranije boravila u domu u Delnicama, nakon toga kod rodbine, a potom u riječkom domu. Svi nalazi te osobe, kao i osoblja su negativni.

Međimurska županija

U Međimurskoj županiji do 11 sati testirane su 164 osobe i svi su nalazi u obradi. Nalazi 72 jučer testirane osobe su negativni. Trenutačno je 60 aktivnih slučajeva pozitivnih na koronavirus, a 697 osoba je u samoizolaciji.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno 117 slučajeva zaraze koronavirusom, 106 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 11 osoba je hospitalizirano. U samoizolacijije je 621 osoba, a ukupno je testirana 8821 osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđena su dva nova slučaja zaraze Covid-19. Jedna osoba je s područja grada Bjelovara, a druga s područja općine Đulovac.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije tako je trenutno zaraženo 23 osobe koronavirusom, jer u protekla 24 sata osam osoba se oporavilo i skinuto je s evidencije oboljelih. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 529 osoba.

Istarska županija

Nema novih pozitivnih osoba na koronavirus, objavio je Stožer civilne zaštite Istarske županije iznoseći podatke Zavoda za javno zdravstvo te županije u protekla 24 sata. Ispitana su 23 uzorka brisa na COVID-19. Trenutačno je šest aktivnih slučajeva. U mjerama samoizolacije nalazi se 85 osoba.

Karlovačka županija

U posljednja 24 sata nije stigao niti jedan pozitivan nalaz na Covid-19 za područje Karlovačke županije. U OB Karlovac trenutačno se liječi 14 pacijenata pozitivnih na koronavirus, od kojih su dvije osobe težeg zdravstvenog stanja. U samoizolaciji se nalazi 428 osoba.

Koprivničko-križevačka županija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije priopćio je da na tom području nema novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Jedna osoba je proglašena zdravom, na bolničkom liječenju je jedna osoba, a 12 je aktivnih slučajeva. U samoizolaciji je trenutačno 95 osoba.

Sisačko-moslavačka županija

U posljednja 24 sata u toj županiji nisu zabilježene novozaražene osobe na koronavirus. Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije navodi kako je i dalje potrebno zdravstveno-socijalno odgovorno ponašanje, pravilno nositi masku, dezinficirati ruke i mobitele te poštovati socijalnu distancu i druge preporuke. 

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!