08:04 / 23.09.2020.

Autor: M.M./HRT

Podaci županijskih stožera civilne zaštite

Ilustracija (Matija Habljak/PIXSELL)

Ilustracija (Matija Habljak/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Pristižu podaci županijskih stožera.
U posljednja 24 sata zabilježena su 204 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Dvije osobe su preminule.

- Epidemija koronavirusa - najnoviji podaci    

Grad Zagreb

U Zagrebu je evidentirana 41 pozitivna osoba na Covid-19. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo jučer je testirano rekordnih 1142 uzorka, a u cijelom Zagrebu preko 2000 uzoraka, rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda Zvonimir Šostar. 

Od novooboljelih osoba za 11 je negativna epidemiološka anamneza, 13 su kontakti ranije oboljelih osoba, 9 pozitivnih je iz jednog sportskog kluba, dva slučaja su uvoz iz BiH i Crne Gore, a četiri su povratnici s godišnjih odmora.

Samoizolacija određena je za 190 osoba.

Među pozitivnima su tri učenika jedne srednje škole, te jedna učiteljica osnovne škole. Posljedično tome u samoizolaciji je 16 srednjoškolaca, te 23 učenika osnovne škole. Karlovačka županija

Karlovačka županija u zadnja 24 sata bilježi 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a među su deset učenika i dvoje zaposlenika škola.

Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je da je oboljelo šest muškaraca i sedam žena iz Karlovca, Ozlja i Ogulina.

U samoizolaciji je trenutno 458 osoba, među njima i osam razrednih odjela ili 182 učenika te 14 zaposlenika škola.

Ukupno su do sada u Karlovačkoj županiji od Covida-19 oboljele 294 osobe.

U inspekcijskom nadzoru šest prodavaonica, četiri ugostiteljska objekta i još dvije uslužne djelatnosti u Karlovcu nisu pronađene nepravilnosti u poštivanju protuepidemijskih mjera, kažu u Stožeru.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 623 obrađena testa danas su 52 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 30, Kaštela 1, Omiša 2,Sinja 7, Solina 3, Trilja 1, Dugog Rata 1, Dugopolja 1, Hrvaca 1, Jelse 1, Podbablj
 a 2, Sućurja 1 i Podstrane 1 osoba. 

Od 52 novooboljele osobe 23 osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1186 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 47 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 5 osoba nalazi na respiratoru.

Krapinsko-zagorska županija

U protekla 24 sata je na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano 15 novih osoba pozitivnih na koronavirus, sa prebivalištima na području Grada Krapina (5), Općine Đurmanec (2), Općine Radoboj (2), Općine Desinić (1), Općine Gornja Stubica (1), Općine Kraljevec na Sutli (1), Općine Mače (1), Općine Veliko Trgovišće (1) i Općine Zagorska Sela (1). Radi se o poznatim kontaktima već oboljelih osoba. 

U istom razdoblju ozdravilo je 5 osoba, pristiglo je i 118 negativnih nalaza, a rezultati 1 uzorka se još čekaju.

Ističemo kako je u statistiku, nakon provjere prebivališta, naknadno uključena i već poznata pozitivna osoba s područja Općine Sveti Križ Začretje. 

Ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 100. U samoizolaciji se nalazi 688 osoba.

Virovitičko-podravska županija

Među 80 testiranih u posljednja 24 sata s područja Virovitičko-podravske županije, bilo je šest pozitivnih, dok se za dvoje još uvijek čekaju rezultati. Riječ je o četiri muškarca i dvije žene, izvijestili su iz Stožera civilne VPŽ.

Od navedenih šestero, njih petero ima blaže simptome COVIDA-19, dok je jedna osoba asimptomatska. Jedna od inficiranih je kontakt ranije zaraženog, dvoje ih se zarazilo na jednoj privatnoj zabavi pa je broj do sada inficiranih s navedenog događaja – šest. Dvije zaražene osobe su "uvoz" s drugih područja. Za jednog inficiranog se provodi epidemiološka analiza kako bi se doznalo gdje se je zarazio.

U posljednja 24 sata, oporavilo se četvero ljudi. Iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, apeliraju na odgovorno ponašanje, uz pridržavanje sigurnosnih i epidemioloških mjera.

U Općoj bolnici Virovitica trenutno je hospitalizirano četvero COVID-19 pacijenata. U samoizolaciji se nalaze 243 osobe.

Od početka korona virusa, na području Virovitičko-podravske županije, 181 osoba se zarazilo COVIDOM-19. Od toga, 54 ih je trenutno aktivno, 121 osoba se oporavila, dok su tri žene i tri muškarca preminuli.

Međimurska županija

U Međimurskoj županiji od jučer uzetih uzoraka tri nalaza su pozitivna na Covid-19. Trenutno mjera samoizolacije određena je za 674 osobe.

Trenutno su  53 aktivna slučaja - 10 osoba nepoznate epidemiološke anamneze, 19 osoba sa svadbenih svečanosti, 5 osoba je kontakt sa oboljelima koji su prisustvovali svadbi, 14 osoba koje su kontakti s ranije potvrđenim, 2 osobe koje su se vratile sa ljetovanja, 3 osobe strani državljani koji rade na području županije i 2 osobe koje su se zarazile izvan Hrvatske.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije pet je novooboljelih osoba. Riječ je o muškim osobama sa područja Grada Zadra (4) i Sukošana (1). 

Testirane su 202 osobe, pod aktivnim nadzorom su  364 osobe.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 19 bolesnika od kojih je jedan na respiratoru.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

Zagrebačka županija

U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 17  novih slučajeva zaraze koronavirusom, a trenutno su aktivna 192 slučaja, izvijestio je Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Jedna je novooboljela osoba u Zaprešiću, šest u Velikoj Gorici, dvije osobe u Dugom Selu, dvije u Vrbovcu, tri u Svetom Ivanu Zelini, te po jedna osoba u općinama Križ, Rugvica i Bedenica. Izliječeno je deset osoba, a jedna je osoba umrla.

Od novooboljelih, 11 su kontakti prethodno oboljelih, jedan slučaj povezan je s boravkom u Bosni i Hercegovini, dok je za pet slučaja nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 48 osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, od početka pandemije evidentirano je 700 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječene su 493 osobe, a 15 ih je umrlo.

Šibensko-kninska županija

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije jedna osoba, iz Knina, oboljela je  od COVID-19 infekcije.

Trenutno su 24 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije. Četiri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 46 uzoraka.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 97 osoba.

Ličko-senjska županija

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 12 je novooboljelih osoba od COVID-19. Devet oboljelih osoba je s područja Gospića, 2 s područja Otočca te 1 s područja Novalje. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno je oboljelo 160 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 54 aktivnih slučaja, 104 osobe su izliječene te dvije osobe preminule.

Trenutno aktivni slučaji po gradovima i općinama: Otočac - 19, Gospić - 24, Plitvička jezera - 3, Perušić - 4, Senj - 2, Novalja - 1, Vrhovine - 1.

U protekla 24 sata testirano je 57 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 259 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije "COVID 19" kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.

Brodsko-posavska županija

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je šest novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (3), općina Nova Kapela (1), općina Sibinj (1) i općina Garčin (1).

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 612, dok je broj aktivnih slučajeva 63 (49 aktivnih osoba manje nego prethodni dan). 

Hospitalizirano je 13 osoba (isto kao i prethodni dan), a jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru.

Pod mjerom samoizolacije trenutno se nalazi ukupno 736 osoba (84 osobe više nego prethodni dan). U županijskoj karanteni nalazi se 1 pozitivna osoba.

Stožer CZ Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane kao i organizatore javnih i privatnih okupljanja da se privremeno suzdrže od organizacije istih te na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 ukoliko ih ipak organiziraju ili na njima sudjeluju.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, a izliječeno je 26 osoba, izvijestio je županijski stožer civilne zaštite.

Riječ je o tri muškarca iz Dubrovnika, od kojih jedan ima utvrđenu epidemiološku vezu vezu, kao i muškarac iz Župe dubrovačke za kojeg epidemiološka obrada još traje. Pozitivni su i dva muškarca i žena koji nemaju prebivalište u županiji.

Među 26 izliječenih njih 16 je iz Dubrovnika, pet iz Metkovića, po jedna osoba iz Dubrovačkog primorja, Slivnog i Opuzena te dvije osobe koje nemaju prebivalište u županiji.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 16 osoba, od kojih tri na respiratoru. U samoizolaciji je 439 osoba. Od početka pandemije analizirano je ukupno 13 358 uzoraka.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Osječko-baranjska županija

U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata obrađeno je ukupno 289 uzoraka od kojih je 11 bilo pozitivno na virus SARS-CoV-2.

Četiri novopozitivne osobe imaju boravište na području Grada Osijeka, tri Grada Đakova, a po jedna na području Grada Belišća te općina Darda, Strizivojna i Vuka.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek i dalje se nalazi 19 pacijenata oboljelih od COVID-19, s tim da su sada tri pacijenta na respiratoru.

Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 21 osobu, pa je pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije ukupno 445 osoba.

Policija je dobila jednu dojavu građana o kršenju samoizolacije, a samoinicijativno je obavila provjeru 85 osoba, no svi su zatečeni na prijavljenoj adresi te nije bilo kršenja te mjere.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji testirano je 112 uzoraka od kojih je 10 pozitivno na koronavirus. Trenutno je aktivno 96 slučajeva zaraze, 84 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 12 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 715 osoba, a ukupno je testirano 8418 osoba. 

Posjete i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne, do daljnjega su ukinute, domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji utvrđeno je 10 novih slučajeva koronavirusa, a u Domu za starije osobe u Delnicama, gdje je jučer oboljelo nekoliko djelatnika i korisnica, danas nema novozaraženih, izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Jedna osoba koja se liječila na traumi u KBC–u je preminula.

Šestero od 10 zaraženih su kontakti ranije zaraženih osoba.

Ozdravilo je još 28 osoba, pa je u županiji sada aktivan 71 slučaj zaraze koronavirusom. U samoizolaciji su 392 osobe.

Varaždinska županija

U Varaždinskoj županiji zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Kod svih novodetektiranih COVID-19 pozitivnih osoba radi se o bliskim kontaktima prethodno zaraženih osoba, a liječe se kod kuće.

U jednom od navedenih slučajeva radi se o učeniku nižih razreda jedne osnovne škole s područja Grada Varaždina te su stoga 21 dijete s po jednim roditeljem i učiteljicom stavljeni u mjeru samoizolacije.

U istom razdoblju imamo i deset novih osoba koje su se oporavile, čime je aktualni broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada 14, a navedenoj brojci i dalje pribrajamo dvije hospitalizirane osobe iz druge županije.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 5 osoba, od čega su tri osobe iz Varaždinske županije, dok se dvije dodatne osobe liječe u Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" u Zagrebu.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji time imamo 200 registriranih slučajeva zaraze, a dodatnih 16 slučajeva nam se pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 300 uzoraka briseva od kojih je jedan pozitivan.

Izliječeno je 7 osoba, te je na području Istarske županije trenutno 9 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba.

U mjerama samoizolacije nalazi se 46 osoba. 

Bjelovarsko-bilogorska županija

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji tri su nova slučaja zaraze COVIDOM-19. Dvije novozaražene osobe s područja su grada Daruvara, a jedna novooboljela osoba s područja je općine Đulovac.

Četiri osobe oporavile su se i skinute su s evidencije oboljelih tako da su trenutno u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 63 aktivna slučaja zaraze koronavirusom.

U samoizolaciji je 435 osoba.

Sisačko-moslavačka županija

U Sisačko-moslavačkoj županiji jedna je novi slučaj zaraze. Riječ je o osobi s područja grada Petrinje koja je bila pod zdravstvenim nadzorom tipa samoizolacije u kući.   

Koprivničko-križevačka županija

U Koprivničko-križevačkoj županiji potvrđen je jedan novi slučaja zaraze virusom SARS -CoV-2, a riječ je o osobi mlađe životne dobi s đurđevačkog područja.

Pet je osoba proglašeno zdravima, na bolničkom je liječenju jedna osoba, a u ovom je trenutku na području županije sedam aktivnih slučajeva.

Od početka pojave virusa na području te županije zabilježena su ukupno 202 slučaja bolesti COVID-19, a u samoizolaciji se trenutačno nalazi 54 osoba.

Stožer poziva građane da se i dalje odgovorno ponašaju, primjenjuju socijalnu distancu, održavaju higijenski standard i dezinfekciju te nose zaštitne maske prema Odluci o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice i Odluci o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Koprivničko-križevačke županije kako bi se smanjilo širenje zaraze te time zaštitilo vlastito zdravlje i zdravlje sugrađana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!