09:20 / 21.09.2020.

Autor: M.M./HRT

Podaci županijskih stožera civilne zaštite

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Podaci županijskih stožera.
U posljednja 24 sata zabilježeno je 70 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2002. Među njima je 297 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta. Pet osoba je preminulo.

- Epidemija Covida-19 - iz minute u minutu     Grad Zagreb

U Zagrebu je testirano 384 osoba od kojih je 16 pozitivno na koronavirus. Samoizolacija određena je za 153 osobe.

Od novooboljelih osoba sedam su kontakti prethodno oboljelih, za pet je negativna epidemiološka anamneza, dva su importirani slučajevi sa Kosova i Francuske, te je za dva slučaja epidemiološka obrada u tijeku.

Pozitivna su dva učenika dvije osnovne škole, dvije učiteljice iz dvije osnovne škole, te dva učenika iz dvije srednje škole. Ukupno u samoizolaciji je 145 učenika iz osnovne škole, 47 učenika iz srednje škole i tri učitelja osnovne škole, rekla je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić na konferenciji za novinare.

Također, pozitivna je i jedna djelatnica privatnog Doma za starije i nemoćne. Ona je obiteljski kontakt prethodno oboljele osobe.Međimurska županija

Tijekom vikenda u Međimurskoj županiji došlo je, po prvi puta od izbijanja korona krize, do povećanja broja pozitivnih na COVID 19 virus. Slučaj je lokaliziran i stavljen pod nadzor epidemiologa. Do sada je ukupno 20 pozitivnih osoba povezano s navedenom svadbom održanom 12. rujna 2020. 

Do sada je u Međimurju testirano ukupno 5890 osoba. Od jučer neobrađenih uzetih uzoraka 5 nalaza je pozitivno, a 6 negativno. Danas do 11 sati,  testirano je 163 osobe, 4 nalaza je pozitivno, 44 nalaza je negativno, ostalih 115 su u obradi. Trenutno je mjera samoizolacije određena za 287 osoba.

Trenutno  je 55 aktivnih slučajeva - 10 osoba nepoznate epidemiološke anamneze, 20 osoba sa svadbenih svečanosti, 5 osoba je kontakt sa oboljelim koji su prisustvovali svadbi, 12 osoba koje su kontakti sa ranije potvrđenim, 3 osobe koje su se vratile sa ljetovanja, 3 osobe strani državljani koji rade na području MŽ i 2 osobe koje su se zarazile izvan Hrvatske.

Glede situacije u sustavu obrazovanja, ravnatelji sukladno Uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja i HZZJZ vraćaju mjeru obveznog nošenja zaštitnih maski u osnovnim i srednjim školama u Međimurskoj županiji.  Stožer CZ Međimurske županije podržava odluku ravnatelja osnovnih i srednjih škola, budući će preventivno nošenje zaštitnih maski zasigurno pridonijeti sprječavanju  eventualnog širenja virusa.

Iz obrazovnog sustava, a povezani sa svadbom 12. rujna 2020. godine 3 su oboljela učenika i 1 nastavnik. Mjera samoizolacije određena je, prema do sada dobivenim podacima, za ukupno 18 nastavnika te 6 razrednih odjeljenja. Svima je organizirana on line nastava u realnom vremenu.

Brodsko-posavska županija

U Brodsko-posavskoj županiji osam je novooboljelih od Covida-19, a u kršenju protuepidemijskih mjera u gospodarskim subjektima i na javnim skupovima utvrđen je 31 prekršitelj, objavio je Županijski stožer Civilne zaštite.

Trenutačno je u toj županiji 118 osoba pozitivno na koronavirus, a njih 15 je na liječenju u bolnici. Pod mjerom samoizolacije trenutačno je 578 osoba.

Od početka pandemije u Brodsko-posavskoj županiji na koronavirus bilo je pozitivno 605 osoba.

U 31 nadzoru od 137, koliko je provedeno, evidentirana su kršenja propisanih mjera, a među prekršiteljima je devet trgovina, osam noćnih klubova i sedam kafića. Među prekršiteljima su i organizatori pet nogometnih utakmica.
Prekršiteljima su izrečena upozorenja.

Krapinsko-zagorska županija

Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 9 novih osoba pozitivnih na koronavirus, sa prebivalištima na području Grada Donja Stubica (3), Grada Krapina (1), Grada Oroslavje (1), Grada Zabok (1), Grada Zlatar (1), Općine Desinić (1) i Općine Zagorska Sela (1). U istom razdoblju pristiglo je i 55 negativnih nalaza.

Ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 84.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije 6 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Novozaraženi su s područja grada Zadra, njih troje, a po jedan iz Benkovca, Poličnika i Sukošana. Jučer je testirano 115 uzoraka.

Pod aktivnim nadzorom je 457 osoba, a istekao je za njih 7266. U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 20 bolesnika od kojih je 1 na respiratoru.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su dva kršenja mjere samoizolacije.

Zagrebačka županija

Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata zabilježeno je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, te je trenutno aktivno njih 187, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Od devet novooboljelih, četiri su iz Velike Gorice, dva iz Vrbovca, dva iz Općina Kloštar Ivanić te jedan iz Općine Pisarovina. Četiri osobe su kontakt prethodno oboljelih, jedan slučaj povezan je sa svadbom, dok je za četiri slučaja nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 92 osobe.

Od početka pandemije evidentirane su ukupno 674 osobe kojima je potvrđena bolest koronavirusom, izliječene su 474 osobe, a 13 ih je preminulo.

Varaždinska županija

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a radi se o mlađoj osobi, sudioniku svadbene svečanosti od 05. rujna, koja je simptome razvila u samoizolaciji, a liječit će se kod kuće. Ovo je ujedno već 21. potvrđeni slučaj s navedenog događanja.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se šest osoba, od čega su četiri osobe iz Varaždinske županije, dok se dvije dodatne osobe liječe u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu. Na liječenju kod kuće nalazi se još 15 osoba, a u mjeri samoizolacije su 52 osobe. 

Službenici PU varaždinske kontinuirano kontroliraju pridržavanje mjera samoizolacije, kako na samom mjestu prebivališta tako i u tijeku svojih redovnih zadaća, a tijekom mjeseca rujna evidentirana su dva kršenja te mjere.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji imamo 195 registrirana slučaja zaraze, a dodatnih 16 slučajeva nam se pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

- Iako smo čak dvije trećine svih slučajeva registrirali u posljednjih 40-ak dana, unatrag tjedan dana vidljiv je trend opadanja broja novooboljelih u odnosu na ljetno razdoblje. U ovom trenutku epidemiološku situaciju u našoj županiji možemo ocijeniti zadovoljavajućom, no unatoč tome i dalje moramo biti svjesni da i sami svojem ponašanjem imamo određenu mogućnost utjecaja na razinu rizika prijenosa zaraze u sredinama u kojima se krećemo i zadržavamo – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Virovitičko-podravska županija

U posljednja 24 sata na području Virovitičko-podravske županije testirano je 47 osoba i nema novooboljelih od Covida-19, ali je jedna ženska osoba (1934. godište), preminula je u Općoj bolnici Virovitica od COVIDA-19. Žena je bolovale od brojnih komorbiditeta. Ona je šesta žrtva virusa SARS-CoV-2 s područja te županije.

Trenutno je na području Virovitičko-podravske županije aktivno 56 slučaja. U Općoj bolnici Virovitica hospitalizirano je šest osoba. U samoizolaciji su trenutno 203 osobe. 

Od početka koronavirusa, na području Virovitičko-podravske županije, 173 osobe su se zarazile COVIDOM-19. Od toga, 56 ih je trenutno aktivno, 111 osoba se oporavilo, dok su tri žene i tri muškarca preminuli.

Šibensko-kninska županija

Na području Šibensko-kninske županije nema novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Oboljele su dvije mlađe osobe s prebivalištem u našoj županiji, a kojima je boravište u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje su i epidemiološki obrađene.

Trenutno su 33 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije. Tri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 10 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 165 osoba.

Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Sedam je novih slučajeva zaraze koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Dvije novozaražene osobe s područja su grada Bjelovara, dvije osobe s područja su općine Rovišće, a po jedan novi slučaj zaraze COVIDOM-19 evidentiran je na područjima grada Daruvara te općina Đulovac i Hercegovac.

Među novooboljelim osobama od koronavirusa jedan učenik pohađao je nastavu u Osnovnoj školi Rovišće i uslijed toga nadležna županijska epidemiološka služba stavila je u samoizolaciju 1 razred Osnovne škole Rovišće i 4 nastavnika.

Trenutno je 66 aktivnih slučajeva zaraze, a u samoizolaciji je 529 osoba.

Osječko-baranjska županija

U zadnja 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek obrađen je 201 uzorak, a samo dva nalaza bila su pozitivna na koronavirus. Novozaražene osobe su iz Đakova i Đurđenovca. U istom vremenu epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije odredili su samoizolaciju za još 75 kontakata novopozitivnih osoba, pa je pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije trenutno 445 osoba.

Među osobama u samoizolaciji od jučer se nalaze i dva djelatnika te 30 učenika iz više škola. U tom broju su i učenici jednog razreda osnovne škole s područja Grada Osijeka kojima je ta mjera određena nakon što je jedan učenik bio pozitivan na koronavirus. Za njih je organizirana nastava na daljinu.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se 16 pacijenata oboljelih od COVID-19 od kojih su dva na respiratoru.

Policija je obavila tri samoinicijativne provjere osoba u samoizolaciji, a svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji dva su nova slučaja zaraze koronavirusom, a u samoizolaciju su upućena dva srednjoškolska razreda - razred Obrtničke škole u Opatiji i razred Srednje talijanske škole u Rijeci, izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Dvije novozaražene osobe zarazile su se od članova obitelji te su povezane s poznatim izvorom zaraze.

Učenici jednog razreda Obrtničke škole u Opatiji su preventivno u samoizolaciji, jer se jedna učenica zarazila u obitelji i bila je u kontaktu s učenicima u svom razredu.

Prema preporuci epidemiologa, u samoizolaciji su i učenici jednog razreda Srednje talijanske škole u Rijeci, jer je jedan učenik pozitivan na koronavirus.

U županiji su aktivna 84 slučaja infekcije koronavirusom, a u izolaciji je 387 osoba. U obje škole nastavlja se s redovnom nastavom u školi, a za razrede u samoizolaciji organizirana je nastava na daljinu.

Ličko-senjska županija

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata dvije su novooboljele osobe od COVID-19. Oboljele osobe su s područja Grada Gospića te Općine Perušić. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno je oboljelo 146 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 45 aktivnih slučaja, 99 osoba je izliječeno te dvije osobe preminule.

Trenutno aktivni slučaji po gradovima i općinama: Otočac - 18, Gospić - 15, Plitvička jezera - 3, Perušić - 5, Senj -2, Brinje - 1, Vrhovine - 1.

U protekla 24 sata testirano je 12 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 247 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije "COVID 19" kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 122 obrađena testa danas su 2  novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju i to iz Otoka 1 i Solina 1 osoba. Novooboljele osobe i njihovi kontakti se epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1267 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 50 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 4 osobe nalaze na respiratoru.
Jedna osoba nalazi se u karanteni.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata 6 je novozaraženih koronavirusom (3 osobe iz Vinkovaca, 1 iz Vukovara, 1 iz Soljana i 1 s boravištem u drugoj županiji). Nitko nije preminuo.

Od početka epidemije ukupno je oboljelo 748 osoba,  od kojih je 626 izliječeno, a preminulo je 16 osoba. Trenutačno je u županiji 8 osoba hospitalizirano.

U protekla 24 sata testirane su 44 osobe te je ukupno testiranih do sada na području županije 10428. U samoizolaciji se nalaze 343 osobe.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji novozaražena su 4 radnika iz sustava zdravstva (1 medicinska sestra/tehničar, 2 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 12 radnika (4 liječnika, 5 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik).

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan slučaj zaraze COVID-19 infekcijom. Hospitalizirano je 20 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega su na respiratoru tri osobe. Od početka pandemije analizirano je 13.022 uzorka.

U samoizolaciji se nalazi 478 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđen nijedan slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 80 slučaja kršenja samoizolacije.

Koprivničko-križevačka županija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavijestio je da na području županije nema novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Dvije osobe proglašene su zdravima, a u ovom trenutku na području županije je 14 aktivnih slučajeva.

Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 200 slučajeva bolesti COVID-19, a u samoizolaciji je trenutačno 66 osoba.

Požeško-slavonska županija

U Požesko-slavonskoj županiji nema novooboljelih. Trenutačno je aktivno 139 slučajeva zaraze koronavirusom, 130 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 9 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji je 678 osoba, a ukupno su testirane 8142 osobe. 

Posjeti i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne do daljnjega su ukinuti, domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se građani pozivaju da odgode manje važne preglede.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 49 uzoraka briseva i svi su negativni. Izliječene su dvije osobe.

Trenutno je 25 aktivnih slučajeva zaraze, a u samoizolaciji su 94 osobe.

Sisačko-moslavačka županija

U Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!