Podignuta optužnica protiv Drage Tadića i policajca koji mu je odavao informacije

03.01.2023.

12:59

Autor: Hina/HRT/D.S.

Županijski sud u Osijeku

Županijski sud u Osijeku

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

USKOK je na Županijskom sudu u Osijeku podigao optužnicu protiv policajca PNUSKOK Vlade L. (62) kojega terete da je suoptuženom poduzetniku Dragi Tadiću (62) odavao tajne policijske informacije u zamjenu za građevinski materijal, kućanske aparate i zapošljavanje člana obitelji.

Tužiteljstvo je, na navodeći identitete okrivljenika, izvijestilo da je optužnica podignuta zbog počinjenih kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na to kazneno djelo te primanja i davanja mita.


USKOK je precizirao kako se Vladi L. stavlja na teret da je kao policajac osječkog PNUSKOK, od lipnja 2016. do 20. studenoga 2020. na zahtjev Drage Tadića, ali i bez posebnog zahtjeva, provjeravao provode li se i iz kojeg razloga kriminalistička istraživanja protiv Tadića ili osoba od njegovog interesa.


Tužiteljstvo ističe da je Vlado L. redovito izvještavao Tadića o rezultatima provjera, a u jednom navratu je provjerio jedan telefonski broj i osobu radi utvrđivanja ima li kontakte s drugim osobama.


Prema navodima USKOK, Vlado L. je dostavljao Tadiću i službenu dokumentaciju PNUSKOK o provođenju izvida vezanih za njegovu tvrtku. Tadić je, tvrdi USKOK, za pribavljanje informacija nagradio policajca kupnjom građevinskom materijala i kućanskog aparata, a zaposlio je i člana njegove obitelji.


Pobjegao u BiH gdje je otkupio kaznu


Tadić je 2017. pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog pokušaja podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda s namjerom da se izmijeni osuđujuća presuda Branimiru Glavašu zbog ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku u slučajevima ''garaža'' i ''selotejp''.


Nedjelo je prije Tadićeve presude, prilikom nagodbe s tužiteljstvom, priznala njegova supruga, ali i HDSSB-ov zastupnik Ivan Drmić te još dvoje optuženika.


Zbog te je kazne Tadić 2018. pobjegao u BiH, nakon čega je za njim raspisana tjeralica. U međuvremenu je Tadić tu kaznu odslužio u BiH gdje je iskoristio mogućnost iz bosanskohercegovačkog zakona da kaznu otkupi.


U međuvremenu mu je određen istražni zatvor zbog optužbi da je Osijek-Koteks, kojemu je bio na čelu, oštetio za 15,7 milijuna kuna u poslu oko kamenoloma i plaćanje previsokih koncesija.


Tadić više puta u istražnom zatvoru


Tadić se našao na optuženičkoj klupi i 2014. kada je zbog milijunskih malverzacija na temelju mjenicama plaćenog, a neisporučenog šljunka, nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora što mu je zamijenjeno radom za opće dobro.


Drago Tadić je uhićen u rujnu 2020. na graničnom prijelazu između BiH i RH temeljem tjeralice raspisane nakon što mu je određen istražni zatvor jer se nije pojavljivao na sudu.


Posljednji put je pritvoren u lipnju 2021. zbog sumnje da je osječkim sucima nosio novac kako bi pogodovali bivšem čelniku NK Dinama Zdravku Mamiću i njegovu bratu Zoranu Mamiću. Pušten je nakon što je platio pola milijuna kuna jamčevine.


Mediji su 2021. objavili snimku na kojoj Tadić priznaje da je kao svjedok lagao na suđenju Božidaru Kalmeti kako bi mu pomogao da bi zauzvrat dobio oslobađajuću presudu u svom slučaju u kojem je osumnjičen da je izvlačio novac iz firme. Tadić je kasnije poručio kako je sve izvučeno iz konteksta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!