Optužnica protiv gradonačelnika Popovače zbog svlačionica

01.08.2023.

11:50

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./HRT/Hina

Josip Mišković

Josip Mišković

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

USKOK je pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv HSP-ovog gradonačelnika Popovače Josipa Miškovića (63) i još trojice hrvatskih državljana zbog namještanja radova na rekonstrukciji svlačionica nogometnog kluba.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, izvijestilo da su optužnicom za zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, pored Miškovića, obuhvaćeni 64-godišnji direktor trgovačkog društva, 64-godišnji nadzorni inženjer i predsjednik nogometnog kluba Dinamo iz Osekova te bivši sisačko-moslavački dožupan Roman Rosavec (43).

USKOK je precizirao kako se Mišković tereti da je, od lipnja 2015. do kraja prosinca 2015., nakon što je Rosavec sa 64-godišnjakom dogovorio da će njegova tvrtka rekonstruirati svlačionicu, pristao na Rosavčevo traženje da za obavljanje rekonstrukcije angažira upravo tvrtku 64-godišnjaka.

Prema optužnici, Mišković je tijekom srpnja 2015. putem Rosavca angažirao tvrtku 64-godišnjaka iako je znao da je prije ugovaranja ovih poslova bil potrebno provesti postupak nabave bagatelne vrijednosti. Pritom je Mišković dogovorio s Rosavcem i direktorom da će nabavu i postavljanje elektroinstalacija na svlačionicama kao podizvođač obavljati tvrtka njegove supruge.

Kako bi prikazao da su radovi ugovoreni sukladno odredbama gradskog pravilnika, Mišković je 8. rujna 2015. donio Odluku o početku postupka nabave bagatelne vrijednosti, iako je bio svjestan da su radovi na rekonstrukciji svlačionica u tijeku i da su započeli u srpnju 2015. godine.

Potom je naložio da se poziv za davanje ponude, osim tvrtki 64-godišnjaka, uputi i prema još dvjema tvrtkama, jednoj za koju je unaprijed znao da neće podnijeti ponudu, a drugoj za koju je 64-godišnji direktor, sukladno dogovoru s Rosavcem, dogovorio sačinjavanje nepotpune ponude.

USKOK ističe kako su okrivljenici osigurali da ponuda tvrtke 64-godišnjaka bude odabrana kao najpovoljnija pa je 18. rujna 2015. sklopljen Ugovor za izvođenje radova između Grada Popovače kao naručitelja i tvrtke 64-godišnjaka. Kako bi prikazao da su radovi obavljeni sukladno sklopljenom ugovoru, 64-godišnji direktor je potpisom ovjerio građevinski dnevnik u kojem je lažno naveo da su izvedeni u razdoblju od 21. rujna do 19. studenoga 2015. godine.

USKOK naglašava da je taj dnevnik svojim potpisom ovjerio i 64-godišnji nadzorni inženjer, iako su obojica znali da su radovi započeli još u srpnju 2015. godine.

Nakon što je 64-godišnji direktor ispostavio gradu račun u iznosu od 344.681 kunu, iako je njihova vrijednost iznosila 263.853 kune, Mišković je naložio plaćanje računa bez obzira na uvećanu vrijednost radova. Tako je tvrtki 64-godišnjaka omogućio ostvarivanje nepripadne imovinske koristi od 80.827 kuna na štetu grada. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!