Podignuta optužnica protiv osmorke koja je prala tuđi novac

14.06.2023.

11:56

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Zgrada novog Općinskog suda u Novom Zagrebu

Zgrada novog Općinskog suda u Novom Zagrebu

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Novom Zagrebu podiglo je optužnicu protiv osmorice hrvatskih državljana, koje se terete za pranje gotovo 400.000 eura, 160.000 britanskih funti i oko 100.000 američkih dolara tuđeg novca.  

Tužiteljstvo je izvijestilo da je optužnica protiv okrivljenika - starosti između 29 i 51 godine, podignuta nakon provedene istrage u kojoj su pribavljeni dokazi od nadležnih pravosudnih tijela Nizozemske Ujedinjenog Kraljevstva, Češke Islanda i Singapura.

Novozagrebački ODO ističe kako se prvookrivljeni 37-godišnjak tereti da je oprao novac u razdoblju od prosinca 2018. do ožujka 2019., nakon što je više nepoznatih osoba u Nizozemskoj, Češkoj, Danskoj i Islandu presrelo računalne podatke, krivotvorilo isprave i počinilo prijevare u gospodarskom poslovanju.

Tim kaznenim djelima na račun tvrtke 37-godišnjaka uplaćeno je 105.327 eura za koje je oštećena tvrtka sa sjedištem u Nizozemskoj, 76.580 eura za koje je oštećena češka tvrtka i 210.000 eura za koje je oštećena tvrtka na Islandu.

Optužbe


Prvookrivljenog 37-godišnjaka se tereti da je potom, radi sakrivanja ilegalnog načina stjecanja novca, doznačavao novac na račune svojih tvrtki, kao i na račune ostalih okrivljenika, ističe ODO.

Optužnicom se petookrivljeni 29-godišnjak tereti da je tijekom ožujka i travnja 2019. oprao novac koji su mu, nakon presretanja računalnih podataka tvrtki u Ujedinjenom Kraljevstvu i Singapuru, prebacile zasad nepoznate osobe.

Tim kaznenim djelima, ističe tužiteljstvo, na račun 29-godišnjaka prebačeno je 160.000 funti oštećene tvrtke sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu i 97.695 američkih dolara za koje je oštećena tvrtka iz Singapura.

Petookrivljeni se također tereti da je oprao novac na način da ga je prebacivao na račune svojih tvrtki, ali i na račune ostalih okrivljenika.

Tužiteljstvo dodaje da je u optužnici predloženo produljenje privremenih mjera osiguranja oduzimanja imovinske koristi kojima je okrivljenicima, trećim osobama i tvrtkama uskraćena isplata i raspolaganje novcem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!