Podignuta optužnica protiv sutkinje Maje Šupe i ostalih

31.03.2023.

12:57

Autor: HRT

Maja Šupe izlazi iz istražnog zatvora

Maja Šupe izlazi iz istražnog zatvora

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

USKOK je pred Županijskim sudom u Splitu podignuo optužnicu protiv šibenske sutkinje Maje Šupe, zagrebačkog poduzetnika Blaža Petrovića i šibenskog odvjetnika Branimira Zmijanovića. Terete se zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita, priopćio je USKOK, ne navodeći imena optuženih.

Sutkinja Maja Šupe, inače poznata po oslobađajućoj presudi Tomi Horvatinčiću, optužena je da je primila 15.000 eura mita kako bi donijela oslobađajuću presudu Petroviću. Sve je organizirao odvjetnik putem predugovora o prodaji nekretnine.  

Priopćenje USKOK-a


"USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podignuo optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1959., 1962., 1973.) zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita. Optužnicom se I. okr. tereti da je, u razdoblju od veljače 2013. do rujna 2014. godine, u Šibeniku i Zagrebu, kao sutkinja Općinskog suda u Šibeniku posredstvom III. okr. primila mito od II. okr. kako bi u odnosu na njega donijela oslobađajuću presudu.

Naime, I. okr. sutkinja bila je predsjednica raspravnog vijeća u kaznenom postupku koji se vodio pred Općinskim sudom u Šibeniku, u kojem je II. okr. bio optuženik uz još jednog optuženika kojeg je zastupao III. okr. odvjetnik iz Šibenika. U tom postupku je II. okr. posredstvom III. okr. dogovorio s I. okr. da će joj predati nagradu od 15.000 eura ako donese oslobađajuću presudu bez obzira na stvarno stanje predmeta. Pritom je dogovoreno da će joj iznos od 6.000 eura isplatiti prije donošenja prvostupanjske oslobađajuće presude, dok će joj iznos od 9.000 eura isplatiti nakon što takva presuda postane pravomoćna.

Radi realizacije navedenog III. okr. je, sukladno dogovoru s II. okr., sačinio predugovor o kupoprodaji nekretnine na području Šibenika prema kojem majka I. okr. prodaje nekretnine jednoj osobi za 59.100 eura, uz plaćanje kapare u iznosu od 6.000 eura koju u slučaju odustanka kupca zadržava prodavatelj.

Na traženje I. okr. njena majka je potpisala taj predugovor, a na traženje II. okr. potpisala ga je i osoba navedena kao kupac. Potom je II. okr. na račun majke I. okr. uplatio iznos od 45.000 kuna uz naznaku da se radi o plaćanju po navedenom predugovoru i da je uplatitelj osoba navedena kao kupac, a koja uplata je za jedini cilj imala isplatu dogovorenog iznosa nagrade od 6.000 eura I. okr. za donošenje oslobađajuće presude u kaznenom predmetu u kojem je II. okr. jedan od optuženika.

Zatim je I. okr., sukladno dogovoru, u navedenom predmetu 25. studenoga 2013. donijela presudu kojom se optuženici oslobađaju od optužbe. Prvostupanjska presuda postala je pravomoćnom 18. rujna 2014., nakon čega je II. okr. na neutvrđen način isplatio I. okr. preostali dogovoreni iznos od 9.000 eura."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!