Podignuta optužnica protiv švercera kokaina iz Južne Amerike

13.04.2023.

12:45

Autor: HRT/V.G./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Uskok je podigao optužnicu protiv osmorice hrvatskih državljana zbog šverca više stotina kilograma kokaina i preprodaju oružja, a prvookrivljenog Petra Ćosića (52) i za ubojstvo Milana Milovca (47) koji je surađivao s beogradskim narkobossom Darkom Šarićem.


Tužiteljstvo je izvijestilo da je podigao optužnicu nakon provedene istrage u kojoj su dokazi pribavljeni i u suradnji s nadležnim tijelima Francuske, Srbije, Austrije, Španjolske, Ekvadora, Italije, Grčke i Njemačke te uz izniman angažman Eurojusta, hrvatskog veleposlanstva u Čileu i Interpola.

Uskok je, ne navodeći identitete, priopćio kako optužnicom tereti Ćosića da je od studenog 2019. do travnja 2022. povezao ostale okrivljenike i više drugih osoba u Hrvatskoj, Belgiji, Španjolskoj, Njemačkoj, BiH, Grčkoj, Italiji, Kolumbiji i Ekvadoru radi šverca kokaina.

Prokrijumčarili najmanje 609 kilograma kokaina


Tužiteljstvo je preciziralo da je Ćosić nabavljao kokain, nadzirao njegov transport i iskrcaj, odobravao njegovu prodaju i cijenu prodaje, kao i način isplate, a organizirao je i izvlačenje kokaina iz kontejnera dopremljenih u Hrvatsku, dok su ostali članovi skupine financirali ukrcaj kokaina, nadzirali transport, isplaćivali sudionike i preuzimali drogu u Luci Ploče koju su potom raspačavali.

Na taj način je osmeročlana skupina prokrijumčarila najmanje 609 kilograma kokaina kojeg su preprodali u vrijednosti većoj od 16,4 milijuna eura, naglasio je Uskok.

U toj skupini je bio i Milan Milovac zvani Cigla koji je u međuvremenu u Ekvadoru umro od posljedica atentata koji je organizirao Ćosić, a koji je bio nezadovoljan Milovčevim onemogućavanjem ostvarivanja kontakata s dobavljačima droge iz Ekvadora i Kolumbije, kao i odnosnom prema Ćosićevoj skupini.

Ćosić je za ubojstvo Milovca zadužio 37-godišnjaka koji je u Ekvadoru, putem nepoznate osobe, angažirao također zasad nepoznate osobe za Milovčevu likvidaciju. Uskok dodaje da je Milovčeva likvidacija pokušana 13. studenog 2020. u Guayaqilu, ali je on preživio te je s teškim ozljedama prebačen u bolnicu.

Po obavijesti da je Milovac samo ranjen, Ćosić je atentatorima ponudio dodatni novac za ubojstvo Milovca i policajaca koji su ga čuvali u bolnici te su za likvidaciju angažirana dva Kolumbijca. No, do drugog atentata na Milovca nije došlo jer je u međuvremenu jedan od atentatora uhićen, dok je Milovac u međuvremenu umro u bolnici od ranije zadobivenih ozljeda.

Milovac je, prema pisanju medija, bio desna ruka srbijanskog narkobossa Darka Šarića koji je u travnju prošle godine uhićen u Beogradu.

Uz to, Uskok sumnjiči 37-godišnjaka za krijumčarenje i preprodaju 38 automatskih pušaka, 119 granata, 2,4 kilograma plastičnog eksploziva, pet pištolja, jedne puške, streljiva i detonatora iz BiH u Francusku, a tom prilikom je skupina pod njegovim vodstvom zaradila najmanje 164.500 eura.

Odustali od krijumčarenja zbog pandemije


Također, 36-godišnjak i 47-godišnjak su u dva navrata organizirali šverc kokaina iz Južne Amerike do Luke Ploče, ali su odustali od transfera radi uvedenih ograničenja zbog pandemije koronavirusa i rizika da ne budu otkriveni.

Nadalje se 47-godišnjak tereti da je u veljači 2021. organizirao izvlačenje 65 kilograma kokaina iz kontejnera dopremljenog u luku Ploče. No, 47-godišnjak i osobe koje je za to angažirao nisu našle kokain jer ga je ranije zaplijenila policija u Turskoj.

Tužiteljstvo dodaje da je 47-godišnjak angažirao iste osobe i za izvlačenje 430 kilograma kokaina iz kontejnera pristiglog u luku Rijeka, no budući da je u međuvremenu shvatio kako je obavijest o zalutaloj pošiljci dana većem broju osoba, odustao je od angažmana svoje grupacije zbog rizika da ne budu otkriveni.

Uz to, 47-godišnjak se tereti da je na adresi svog neprijavljenog prebivališta u Srimi držao poluautomatski prepravljeni signalno-startno-plinski pištolj, dva prigušivača i streljivo.

Uskok je u optužnici predložio da se od sedmorice okrivljenika oduzme protupravno stečena imovinska korist od 3,4 milijuna eura, dok je zagrebačkom Županijskom sudu predloženo i produljenje istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!