Podignuta optužnica u aferi Pročistač

23.03.2018.

12:46

Autor: S.M./Hina

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon dvogodišnje istrage tužiteljstvo je četvoricu optužilo za primanje mita, protuzakonito posredovanje, zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te poticanja i pomaganje u tom nedjelu.
Uskok je podignuo optužnicu u aferi Pročistač protiv bivšeg direktora Zagrebačkih otpadnih voda (ZOV) Ante Pavića kojega terete da je uz suoptužene Hannesa Schweitzera, Darka Turopoljca i Damira Vuljanka počinio niz nezakonitosti pri izgradnji zagrebačkog pročistača otpadnih voda.

Nakon dvogodišnje istrage tužiteljstvo je četvoricu optužilo za primanje mita, protuzakonito posredovanje, zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te poticanja i pomaganje u tom nedjelu.

U priopćenju na svojoj internetskoj stranici Uskok je, otkrivajući tek inicijale optuženika, naveo kako Pavića tereti da je od početka 2005. do listopada 2008. kao prokurist i direktor ZOV-a od Turopoljca zatražio da mu kao nagradu za uključivanje u posao besplatno adaptira stan. Osim toga navodno je tražio i da mu tijekom izvođenja građevinskih radova Turopoljac kontinuirano isplaćuje točno neutvrđenu novčanu nagradu.

ZOV je bio koncesionar na Projektu infrastrukturnih objekata za potrebe izgradnje Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba (CUPOVZ), a Pavić je bio odgovorna osoba u glavnom izvođaču radova, nadležnom za odabir podizvođača. 

Uskok je u optužnici predložio da se od svih okrivljenika oduzime protupravno stečena imovinska korist, dok je za Pavića predloženo tzv. prošireno oduzimanje imovinske koristi, jer je nesrazmjer između njegovih zakonitih prihoda i rashoda procijenjen na preko 9,5 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!