16:10 / 15.07.2020.

Autor: V.K./Hina

Podignuta optužnica zbog pogibije trojice radnika u Čepinu

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Zbog pogibije dvojice djelatnika osječkog "Vodovoda" i jednog djelatnika čepinske komunalne tvrtke "Urednost", osječko tužiteljstvo podignulo je optužnicu protiv direktora čepinske tvrtke Željka Barišića, poslovođe Ivana Mrše te protiv tvrtke.
Zbog pogibije dvojice djelatnika osječkog "Vodovoda" i jednog djelatnika čepinske komunalne tvrtke "Urednost" 19. lipnja 2018. u Čepinu, osječko tužiteljstvo podignulo je optužnicu protiv direktora čepinske tvrtke Željka Barišića, poslovođe Ivana Mrše te protiv tvrtke.

Na mjestu nesreće tada su preminuli djelatnik čepinske "Urednosti" Mario Horvat i djelatnik osječkog "Vodovoda" Danijel Franjić, dok je drugi djelatnik "Vodovoda" Luka Karin umro naknadno u Kliničkom bolničkom centru Osijek.

Na navodeći imena okrivljenika, tužiteljstvo je izvijestilo kako se prvookrivljenog 39-godišnjeg direktora tereti da, suprotno odredbama Zakona o zaštiti na radu, nije osigurao osobnu zaštitnu opremu radnicima za silazak u okno i čišćenje rešetke crpne stanice, a drugookrivljenog 62-godišnjeg poslovođu da je, znajući da nemaju potrebnu zaštitnu opremu za silazak u okno, naložio trojici radnika da odu na teren i očiste začepljenu rešetku crpne stanice.

Došavši do crpne stanice, jedan od radnika čepinske "Urednosti" sišao je u okno gdje je zbog nakupljenih otrovnih plinova i nedostatka kisika izgubio svijest i pao. Nakon toga su dva radnika osječkog "Vodovoda", drugog trgovačkog društva, koja su ondje prethodno čistila kanalizacijske cijevi, pokušala pomoći onesviještenom radniku i spustila se u okno, gdje su također izgubili svijest i pali na tlo. 

Zatim je 53-godišnji radnik čepinske "Urednosti", zajedno s pristiglim djelatnicima čepinskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva i djelatnicima Hitne medicinske pomoći, sišao u okno crpne stanice kako bi pomogli i iznijeli onesviještene radnike.

Zbog tih propusta i nehajnog postupanja dvojice okrivjenika dvojica su radnika preminula na mjestu događaja, a treći je umro istog dana u osječkom KBC-u, dok je radnik koji je s djelatnicima čepinskog DVD-a i Hitne pomoći izvlačio stradale teško ozlijeđen.

Dvojicu okrivljenika tereti se za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, a trećeokrivljenu tvrtku za počinjenje navedenog kaznenog djela zbog povrede dužnosti prvookrivljenika kao direktora da postupa prema propisima i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!