15:12 / 21.02.2019.

Autor: T.V./HRT

Podignuta treća optužnica protiv Mamića; Bošnjaković: Vidjet ćemo je li na popisu za izručenje

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Podiglo ju je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu pred Županijskim sudom u Osijeku. Mamića se tereti za zloporabu u gospodarskom poslovanju.
Protiv Zdravka Mamića (60), koji je od hrvatskog pravosuđa pobjegao u Međugorje, podignuta je i treća optužnica. To je učinilo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu pred Županijskim sudom u Osijeku. Mamića se tereti za zloporabu u gospodarskom poslovanju. Na internetskim stranicama ŽDORH-a navodi se samo godina rođenja okrivljenika.

Okrivljenika se tereti da je od 25. rujna 2002. do 8. ožujka 2007. u Zagrebu i od 25. rujna 2002. do 5. studenog 2002. u Klagenfurtu (Austrija) kao član izvršnog odbora jednog kluba, a nakon toga kao izvršni dopredsjednik i član uprave tog kluba, ovlašten za raspolaganje novčanim sredstvima po računu kluba otvorenom u jednoj banci u Austriji; iako je bio sukladno statutu kluba dužan skrbiti se o zakonitom korištenju i raspolaganju financijskim sredstvima kluba; u nakani da se znatno materijalno okoristi na štetu imovine kluba, raspolagao novčanim sredstvima kluba u vlastitu korist.

Okrivljenika se tereti da je nalagao prijenos iznosa od 97.492,91 eura (u protuvrijednosti od 730.659,00 kuna) na svoj račun otvoren kod banke u Austriji te osobno podigao iznos od ukupno 2.183.833,71 eura (u protuvrijednosti od 16.001.402,00 kuna) u gotovini, i na taj se način na štetu kluba okoristio u ukupnom iznosu od 2.281.326,62 eura (u protuvrijednosti od  16.732.061,00 kuna).

U optužnici je predloženo da se od okrivljenika oduzme imovinska korist ostvarena kaznenim djelom u iznosu od 16.732.061,00 kunu.

U optužnici je predloženo i da se postupak po ovoj optužnici spoji s onim koji se protiv istog okrivljenika vodi na Županijskom sudu u Osijeku zbog više kaznenih djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja.

Bošnjaković: Vidjet ćemo je li nova optužnica protiv Mamića u popisu za izručenje

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kaže kako za sada ne zna detalje treće optužnice protiv Zdravka Mamića, pa ne zna ni ulazi li ona u katalog kaznenih djela po kojima dolazi do izručenja.

Na upit novinara postoji li šansa da Zdravko Mamić bude ispitan i izručen Hrvatskoj, Bošnjaković je kazao da ne zna detalje treće optužnice, ali da Hrvatska ima sporazum s Bosnom i Hercegovinom i da postoji popis kaznenih djela u kojima dolazi do izručenja.

- Imamo popis i takozvani katalog kaznenih djela u kojima dolazi do izručenja, stoga ćemo vidjeti. U ovom trenutku ne znam o čemu se radi, niti ulazi li optužnica za određena kaznena djela u taj katalog, pojasnio je novinarima ministar pravosuđa nakon sastanka s europskom povjerenicom za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Verom Jourovom.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!