Podijeljena mišljenja o Zakonu o gospodarenju otpadom

09:43 / 10.06.2021.

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Slaven Dobrović, Ljubomir Kolarek i Tina Šimurina

Slaven Dobrović, Ljubomir Kolarek i Tina Šimurina

Foto: Studio 4 / HRT

Danas je na dnevnom redu saborske sjednice prijedlog Zakona o gospodarenju otpadom u prvom čitanju. Saborski zastupnik HDZ-a Ljubomir Kolarek jutros je u HTV-ovoj emisiji Studio 4 rekao kako je zakon veliki korak unaprijed, dok je bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović iz Domovinskog pokreta rekao kako mu nedostaje vizije i hrabrosti.

Kolarek je rekao da "zakon donosi dvije jako bitne stvari za jedinice lokalne samouprave i građane". 

- Jedinicama zakon omogućuje da daju popuste svojim građanima te mikro i makro pouzećima kako bi ih stimulirali za daljnje odvajanje otpada, a svim jedinicama koje su veće od 3000 stanovnika omogućuje da imaju pokretno reciklažno dvorište kako bi se brže i jednostavnije sakupljao otpad, što je i puno jeftinije, istaknuo je Kolarek, inače gradonačelnik Preloga, u kojemu je odvajanje otpada na razini višoj od 65 posto.


- Smatram da je taj zakon veliki korak unaprijed, rekao je.


Dobrović je, pak, rekao kako ne očekuje da će nakon prihvaćanja izmjena Hrvatska biti čišća.


- Ovo su sve partikularizmi. To su detalji, nikakve vizije, nikakve hrabrosti, ustvari sektor i dalje vodi klijentela ili interesne skupine, dodao je Dobrović.


Poručio je kako moramo smanjiti odlaganje, povećati reciklažu i ponovnu uporabu te smanjiti količinu opasnog otpada u ostatku.


- To je srž i to se da napraviti isključivo infrastrukturom za reciklažu. To su sortirnice, to su kompostišta. Na tome Ministarstvo i ovaj zakon uopće ne inzistira, rekao je Dobrović.


Umjesto toga ide se s centrima za gospodarenje otpadom, za koje je Dobrović rekao da su skupi, da ne dižu stupanj reciklaže te da stvaraju probleme s mirisom, onečišćenjem i ambijentom. Dobrović je rekao i da županije nemaju znanja ni odgovornosti za upravljanje otpadom.


Kolarek je rekao da centri imaju svoju funkciju te da zakon ne diktira tehnologiju ni način kako će oni raditi.


- To rade vlasnici i marketing, dodao je.


- Ako netko dobro upravlja centrom, onda je dobar, ako netko to dobro ne radi, centar ne valja, poručio je Kolarek.


Dobrović je rekao da ovim sektorom u Hrvatskoj od početka upravlja interesna skupina. Smatra da novi gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u pogledu otpada može učiniti mnogo ako želi, ali da će Dalmacija jako teško slijediti primjer Preloga i Krka, koji je, kako je naveo, na 60 posto odvajanja otpada.


Dobrović je, među ostalim, naveo da bacamo barem 300.000 tona plastike, dok naši poduzetnici koji rade s plastikom uvoze na desetke tisuća tona plastičnog reciklata - bioplastičnog otpada koji je konvertiran, opran, usitnjen, osušen i regranuliran.


- Klijentela vodi stvar kako vodi, oni će potrošiti dvije-tri milijarde kuna za centre koji neće ispuniti cilj, ali će zagaditi okoliš, tako da je pitanje hoćemo li jesti čiste kamenice iz Malostonskog zaljeva, upozorio je Dobrović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!