16:36 / 08.12.2018.

Autor: HRT

Podmorsko hodočašće u Kraljevici

-

-

Foto: - / -

Uz 10. jubilej hodočašća, u podmorju je i izložba umjetničkih keramičkih skulptura.
Ronioci iz desetak hrvatskih ronilačkih klubova, gosti - Slovenci, Austrijanci, Talijani. Svi oni spremni su za zaron unatoč nesavršenim vremenskim uvjetima - vani je 7 stupnjeva, a u dubini dvostruko više. Želja ista - vidjeti kip svetog Nikole na dubini od 16 metara.

"Kip svetoga Nikole je postavljen 2008. godine u podmorje i godinu dana nakon toga počelo je hodočašće. Imali smo 1. godinu, 2009., 26 registriranih ronilaca i taj broj je znao dosegnut i do 100. Ove godine ih je 80 unatoč relativno lošem vremenu", priča predsjednik KPA Adria dr. sc. Čedomir Benac.

Uz 10. jubilej hodočašća, u podmorju je i izložba umjetničkih keramičkih skulptura.

"Izložbu podmorskih skulptura koje su namijenjene da budu staništa za ribe. One su prije nekih 3 tjedna položene u more, a sada će biti svečano i otvorena ta podmorska izložba koja je jedinstvena u svijetu jer ima takvu namjenu da bude potpuno funkcionalna, znači da služi za morske organizme i njihov je novi dom", rekao je Danijel Frka iz KPA Adria.

Kako je pod morem i poučna staza, ne začuđuje što je u Kraljevici sve više onih koji se bave ronjenjem, ali i gostiju koji ovamo dolaze upravo zbog njega.

"Sveti Nikola i Kraljevica su kroz povijest povezani. Imamo svetog Nikolu iznad mora, imamo sv. Nikolu ispod mora i ovo je svakako jedan značajan doprinos proslavi svetoga Nikole i Dana grada Kraljevice", ističe gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić.

Zaštitnik ribara i pomoraca te djece - sveti Nikola - zaštitnik je i ovoga grada. Njegova je pomorska tradicija stara stoljećima, a možda to postane i ova podmorska. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!