16:01 / 17.10.2018.

Autor: HRT

Podolnjak: Političke elite ne žele referendume

-

-

Foto: - / -

Zastupnik Mosta Robert Podolnjak izjavio je u Saboru da je za hrvatske političke elite samo mrtav referendum dobar referendum.
Zastupnik Mosta Robert Podolnjak, koji je inicijativi Narod odlučuje pomagao u sastavljanju referendumskih pitanja, izjavio je u Saboru da je za hrvatske političke elite samo mrtav referendum dobar referendum.

Kuščević: Nema dovoljno potpisa za referendume


"Kada budemo imali detaljnije informacije zašto je četrdesetak tisuća potpisa inicijative Narod odlučuje proglašeno neispravnima, moći ćemo više reći. Očekujem da se pozovu predstavnici referendumskih inicijativa i da ih se informira o svim potpisima koje je Ministarstvo uprave utvrdilo kao nevažeće kako bi se oni mogli očitovati. To bi trebalo biti prije sjednice Odbora za Ustav", kazao je Podolnjak.

Grbin: Riješili smo akutni problem

Potpredsjednik saborskog Odbora za Ustav SDP-ov Peđa Grbin ističe da izvješće prihvaćeno na Vladi pokazuje da smo akutni problem riješili, misleći pritom na tri referendumske inicijative koje bi išle na smanjivanje dosegnutih standarda prava nacionalnih manjina i žena.

"Sada je vrijeme da se mirne glave, razmišljajući o posljedicama za Hrvatsku ovakvog referendumskog uređenja, pozabavimo kroničnim problemom, a to je ustavno i zakonsko uređenje referenduma. Izuzetno mi je drago da su hrvatski građani pokazali svijest i nisu prihvatili ove inicijative, nisu prihvatili manipulacije iza kojih stoje Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje", poručio je Grbin.

Treba reći i da se Vlada nije pokazala u najboljem svjetlu, otezanjem u prebrojavanju potpisa, a još više time što raznim udrugama nisu omogućili da sudjeluju u nadzoru procesa provjere potpisa. Pokazali su da im transparentnost nije jača strana i na taj su način ekipi Željke Markić omogućili da za svoj neuspjeh optuži Vladu. Dobro je što je predsjednik Vlade na neki način priznao svoju pogrešku i omogućio naknadnu kontrolu. Sada nam slijedi rasprava na Odboru za Ustav, a nakon toga vjerojatno i u Saboru, kaže Grbin.

Podsjetio je da je oporba prije nekoliko mjeseci u proceduru uputila prijedlog promjene Ustava u vezi s reguliranjem referenduma. Treba među ostalim riješiti prikupljanje potpisa. To što smo danas čuli pokazuje da je u prikupljanju potpisa bilo grubih manipulacija i kršenja zakona, dodao je.
"Postoje aluzije na moguće krivotvorine i zbog toga treba izvješće uputiti i Državnom odvjetništvu, kako bi se provjerilo postoje li osnove za postupanje protiv osoba koje su možda počinile kazneno djelo krivotvorenja. Zato smo i predlagali da se potpisi prikupljaju u županijskim uredima državne uprave. Na vladajućima je da shvate - ako ništa ne napravimo, ovakvu ćemo inicijativu imati opet iduće godine, upozorio je Grbin.

Radin htio referendumska pitanja uputiti Ustavnom sudu

Potpredsjednik Sabora i zastupnik talijanske manjine Furio Radin izjavio je kako nije zadovoljan rezultatom jer je htio da inicijative prikupe dovoljan broj potpisa i da referendumska pitanja budu upućena Ustavom sudu.

"Htio sam da Ustavni sud jednom, za vijeke vjekova, ustanovi da referendumi služe tome da društvo bude bolje, a ne lošije. To je cijela priča i tako referendumska pitanja moraju biti postavljena, ne da ruše ljudska prava, nego da ih unapređuju, istaknuo je Radin. On se zalaže da se referendumska materija regulira organskim zakonom. Nužno je odrediti broj građana koji moraju izaći na referendum da bi bio pravovaljan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!