14:57 / 31.08.2020.

Autor: P.F./Hina

Podravski poljoprivrednik držao roba osam godina

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici izvijestilo je da je ispitalo uhićenog hrvatskog državljanina rođenog 1953. i protiv njega pokrenulo istragu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ropstva.
Podravski poljoprivrednik (67) završio je u istražnom zatvoru zbog sumnje da je više od osam godina na svojem imanju kod Koprivnice držao roba.

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici izvijestilo je da je ispitalo uhićenoga hrvatskog državljanina rođenog 1953. i protiv njega pokrenulo istragu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ropstva.

Tužiteljstvo navodi da je 67-godišnjak od početka 2012. do kolovoza 2020. na svojem poljoprivrednom gospodarstvu u okolici Koprivnice, kršeći odredbe Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i odredbe Povelje Europske unije o temeljnim pravima, iskoristio teške osobne prilike i siromaštvo 50-godišnjeg oštećenika i prisilio ga da svakodnevno obavlja teške fizičke poslove.

Za težak rad mu pritom nije davao nikakvu novčanu naknadu.

- Osnovano se sumnja da mu nije ishodio zdravstvenu zaštitu niti mu osigurao osnovne higijenske uvjete za život, kao i da mu je ograničio slobodu kretanja, socijalne kontakte i fizički ga kažnjavao, čime je uspostavio njegovu potpunu pokornost i kontrolu nad njegovim životom te postupao s njime kao sa svojim vlasništvom, izvijestilo je tužiteljstvo.

Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu usvojila je prijedlog državnog odvjetnika i 67-godišnjaku odredila istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke u postupku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!