08:52 / 13.06.2019.

Autor: M.Š./Hina

Podrška jačanju kibernetičke sigurnosti

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski sabor u četvrtak raspravlja o Godišnjem izvješću o obrani za 2018. i Izvješću o provedbi Strategije nacionalne sigurnosti.
Saborski zastupnici u četvrtak su bez većih zamjerki podržali mahom tehničke izmjene Zakona o obrani, kojima se jačaju kibernetička sigurnost i obrana, iako je zastupnik Mirando Mrsić (Demokrati) upozorio na sve veću militarizaciju Hrvatske i stalno povećanje izdvajanja za obranu.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako se predloženim zakonskim izmjenama omogućuje daljnje unaprjeđenje obrambenog sustava i sposobnosti Hrvatske vojske.

Zakonskim izmjenama u novom ustroju Hrvatske vojske bit će Zapovjedništvo za kibernetički prostor kao odgovor na sve učestalije kibernetiče napade, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj.

Predlaže se i osnivanje međunarodnih vojnih zapovjedništava i drugih vojnih tijela u Hrvatskoj, koje proizlaze iz članstva u Europskoj uniji, NATO-u i drugim međunarodnim organizacijama. Tako će u vojarni u Zemuniku biti centar za obuku helikopterskih posada.

Mirando Mrsić (Klub HSS-a i Demokrata) iskoristio je raspravu o zakonu kako bi upozorio na sve veću militarizaciju Hrvatske i rast proračuna za obranu iz godine u godinu.

- Zašto se iz godine u godinu povećava proračun za obranu? Kakav nam treba proračun za obranu, treba li nam militarizacija Hrvatske, upitao je Mrsić ustvrdivši da se Krstičević ponaša više kao vojnik i general nego kao civilni ministar.

- Povećava se proračun za obranu u trenutku kada ne postoje nikakve direktne ugroze suvereniteta države, a u isto vrijeme 87 posto umirovljenika živi u riziku od siromaštva, ustvrdio je Mrsić dodavši kako najmanje za vojsku izdvaja upravo ona država u koju se mladi iz Hrvatske iseljavaju - Irska.

Hrvatska izdvaja 1,7 posto BDP-a za obranu i na desetom je mjestu po izdvajanjima u odnosu na susjedne zemlje, dok za obrazovanje izdvaja najmanje među članicama NATO-a, rekao je Mrsić.

Zastupnici su bez zamjerki podržali izmjene Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja kojima se utvrđuju mjere za borbu protiv međunarodnog terorizma i organiziranog kriminala, te očuvanja međunarodnog mira i sigurnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!