Podrška kontroli putnika u zračnom prometu, Sačić pita što je sa zelenom granicom

14.04.2023.

13:12

Autor: Hina/HRT/A.V.

Željko Sačić

Željko Sačić

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Zakonske izmjene o kontroli zrakoplovnih putnika i otkrivanju terorista dobile su petak gotovo jednoglasnu podršku zastupnika, no suverenist Željko Sačić upozorio je na desetke tisuće ilegalnih migranata koji u Hrvatsku dolaze kopnenim putem, a štite ih, kaže, Soroseve udruge. 

- Zračni prostor ćemo štititi, a kopno ćemo otvoriti na teret hrvatskog društva, istaknuo je Sačić tijekom saborske rasprave o izmjenama Zakona o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu u svrhu istraživanja i vođenja kaznenog postupka za kaznena djela terorizma i druga teška kaznena djela.


Sačić je rekao da će Klub Hrvatskih suverenista podržati zakonske izmjene, ali uputio je i niz kritika zbog dolaska ilegalnih migranata kopnenim putem.


- Sprječavamo da teroristi putuju avionima, a ostaje nam prodor ilegalnih migranata preko zelene granice, rekao je Sačić te naveo da je to zbog Marakeškog sporazuma, Are You Syrius? i Sorosevih interesnih udruga.


Sačić: Pređu nelegalno granicu pa dobiju sendviči i čaj


Ljudima koji su prešli zelenu granicu, mimo ikakve zakonske procedure, Hrvatska, kaže Sačić, daje sendvič, čaj, bankomate, struju i formulare za azil.


- Na kopnu su nam širom otvorena vrata, ustvrdio je pozivajući se na podatke ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića o 36.000 ilegalnih migranata koji su ušli u Hrvatsku 2022.


To su oni registrirani, kaže Sačić koji smatra da je vjerojatno 100.000 ilegalnih migranata prošlo kroz Hrvatsku prošle godine.


- Od kada smo ušli u Schengen, broj tražitelja azila porastao je za 600 posto, 1 390 ih je zatražilo azil. Pritom Soroseve udruge nadziru policiju na zelenoj granici, rekao je Sačić ustvrdivši da "to nema nitko osim Hrvatske".


Državna tajnica Irena Petrijevčanin rekla je da se predloženim zakonskim izmjenama uređuje prijenos podataka o putnicima koje prikupljaju zračni prijevoznici te uvjeti za daljnju obradu tih podataka, uključujući i međunarodnu razmjenu s nadležnim tijelima država članica Europske unije i trećih država. Podaci će se prikupljali i o članovima posade zrakoplova.


Svrha je sprječavanje, otkrivanje, istraživanje i vođenje kaznenog postupka za terorizam i druga teška kaznena djela.


Prikupljanje podataka odnosilo bi se isključivo na međunarodne letove, dok se isključuju letovi unutar Hrvatske kao i preleti zrakoplova kroz hrvatski zračni prostor.


Podaci bi se prikupljali i obrađivali i na privatnim letovima, a isključuju se letovi državnih zrakoplova te onih koji se koriste za vojne, policijske, carinske i druge službene svrhe.


Dodala je i da je od 26. ožujka ove godine devet međunarodnih zračnih luka u Hrvatskoj počelo s punom primjenom šengenske pravne stečevine.


Iznijela je i podatak da nam više od 70 posto putnika u prosjeku dolazi zrakoplovom iz šengenskog prostora.


Marin Miletić poručio je da će Klub zastupnika Mosta podržati taj zakon jer im je najvažnija nacionalna sigurnost i sigurnost građana.


- Više od 400 milijuna ljudi živi na području Schengena. Važno je da točno znamo tko nam dolazi i izlazi iz države, rekao je Miletić.


Glavašević (ZLB): Nema procjene koliko je dosadašnji zakon bio učinkovit


Podršku su dali i klubovi socijaldemokrata, HSLS-a Domovinskog pokreta i Zeleno-lijevog bloka, dok je Siniša Hajdaš Dončić rekao da će Klub SDP-a biti suzdržan jer, uz ostalo, smatra da je trebalo donijeti novi zakon umjesto izmjena i dopuna postojećeg zakona. 


Bojan Glavašević (Zeleno-lijevi blok) rekao je da je taj zakon prvi put donesen 2018. kao posljedica borbe protiv terorizma i od tada se vodi detaljna evidencija putnika u zračnom prometu.


- Četiri godine poslije mijenjamo taj zakon, a nema procjene koliko je do sada bio učinkovit. Bilo bi dobro kada bismo dobili evaluaciju provedbe tog zakona u proteklom razdoblju, poručio je Glavašević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!