16:09 / 16.12.2020.

Autor: M.M./Hina

Podrška Unisona zaposlenicima zagrebačkoga HNK

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Unison se pridružio podršci zaposlenicima zagrebačkog HNK u njihovu zahtjevu da se utvrde sve činjenice vezane uz provođenje mjera Nacionalnog stožera Civilne zaštite.
Unison - Hrvatski glazbeni savez, krovni savez glazbenih udruga u Hrvatskoj, pridružio se podršci zaposlenicima Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u njihovu zahtjevu da se utvrde sve činjenice vezane uz provođenje mjera Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

➡️ Zataškava li HNK Zagreb slučajeve koronavirusa?   
➡️ Preminuo Ante Topić, operni pjevač HNK    

Unison je na sjednici Upravnog odbora održanoj 15. prosinca podržao dopis Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika (HUOKU) Ministarstvu kulture i medija.

- Sa zabrinutošću smo pročitali sve elemente u dopisu, u kojem je navedeno da se veći broj zaposlenika HNK Zagreb, a ujedno članova HUOKU-a, zbog neadekvatne primjene zaštitnih mjera, u proteklom razdoblju na radnom mjestu zarazio bolešću COVID-19, ističe u Unison u priopćenju, poručujući da se pridružuje podršci zaposlenicima Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u njihovu zahtjevu da se utvrde sve relevantne činjenice vezane uz provođenje mjera koje je donio Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Osnivači Unisona su Hrvatsko društvo skladatelja (HDS), Hrvatska glazbena unija (HGU), Hrvatska udruga istaknutih glazbenika (HUIG), Hrvatska udruga orkestralnih i komornih umjetnika (HUOKU) i Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP).

HUOKU je u dopisu Ministarstvu kulture i medija 14. prosinca podržao zaposlenike HNK u njihovu zahtjevu da se utvrde sve činjenice i odgovornost za neprovođenje mjera Nacionalnog stožera te pozvao Upravu HNK i Ministarstvo kulture i medija na što hitniju reakciju u svrhu zaštite zdravlja zaposlenika te omogućavanja nastavka rada zagrebačkoga HNK.

Djelatnici Opere HNK u studenom su u anonimnom pismu upućenom medijima ustvrdili da Uprava te kazališne kuće ne provodi epidemiološke mjere te da se širi zaraza koronavirusom. Uprava kazališta odbacila je optužbe ustvrdivši da su od službenog proglašenja pandemije poduzimane sve predviđene mjere te da su sva postupanja bila u skladu s preporukama, a optužbe za nepoštovanje mjera i nesuzbijanje i širenje zaraznih bolesti ocijenjene su zlonamjernima.

Nakon smrti dugogodišnjega člana Zbora HNK Zagreb Ante Topića, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi podnio je kaznenu prijavu protiv intendantice HNK u Zagrebu Dubravke Vrgoč tvrdeći da se zaraza dogodila zbog nepoštovanja epidemioloških mjera.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek ocijenila je zlonamjernima tvrdnje da je intendantica nehajem skrivila smrt Ante Topića te je apelirala da se prestanu u javnost plasirati poluinformacije. Naglasila je kako se tom problemu pristupilo vrlo ozbiljno te su od HNK Zagreb zatražena očitovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!